LPF loopt steeds meer deuken op

Al sinds de oprichting is het hommeles binnen de LPF-partijgelederen, met als gevolg dat steeds meer kiezers het laten afweten. Een beknopt overzicht.

Mei 2002: Kort na de moord op Pim Fortuyn proberen prominenten van de LPF de eenheid te bewaren. Broer Marten Fortuyn en vriend Harry Mens pleiten voor opheffing van de LPF.

Juli 2002: LPF-staatssecretaris Bijlhout van emancipatiebeleid en familiezaken moet op de avond van de beëdiging van het kabinet-Balkenende-I vertrekken omdat zij haar verleden bij de volksmilitie van de Surinaamse legerleider Desi Bouterse heeft verzwegen. Bestuursleden Langendam en Dost stappen na wekenlang geruzie op.

Augustus 2002: Herben stopt als fractievoorzitter na een zwak kamerdebat over het regeerakkoord en kritiek uit de fractie op zijn functioneren tijdens de kabinetsformatie. Wijnschenk wordt zijn opvolger.

Oktober 2002: LPF-ministers Bomhoff en Heinsbroek treden af na onderlinge ruzie. Het kabinet valt. CDA en VVD hebben geen vertrouwen in coalitiegenoot LPF. Kamerleden De Jong en Eberhard moeten vertrekken. Heinsbroek neemt fractievoorzitter Wijnschenk mee in zijn val. Herben treedt weer aan als fractieleider.

December 2002: Het LPF-bestuur dat door de rechter naar huis is gestuurd, wordt op een ledenvergadering herkozen.

Juli 2003: Tientallen regionale bestuurders zeggen hun lidmaatschap op. Zij verwijten het bestuur ondemocratisch gedrag.

September 2003: Voorzitter Maas en secretaris Hammerstein trekken zich terug uit het bestuur. De partij is naar hun mening voldoende op orde.

September 2003: Simon en Marten Fortuyn, broers van Pim Fortuyn, zeggen hun lidmaatschap van de LPF op. Ze zijn de chaos binnen de partij zat.

Mei 2004: Het partijbestuur weigert plaats te maken voor een interim-bestuur, zoals de fractie wilde.

Juni 2004: Het LPF-bestuur treedt af. Kamerlid Nawijn moet met samen met vijf anderen een oplossing zoeken voor de financiële problemen.

Augustus 2004: Drie van de vijf nieuwe bestuursleden stappen op nadat de rechtbank geen faillissement heeft willen verlenen.

23 Augustus 2004: Het openbaar ministerie in Rotterdam begint een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden in de financiële administratie van de LPF.

24 Augustus 2004: De fractie breekt met de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden