LPF bezweert dreigend conflict

ROTTERDAM - De gelederen in de Lijst Pim Fortuyn zijn weer gesloten. Het bestuur en de kamerkandidaten van de partij hebben zaterdag op een vergadering in Rotterdam het conflict bezworen dat dreigde te ontstaan door uitspraken van vice-voorzitter Dost.

Die had de avond voor de bijeenkomst het leiderschap van de partij na de dood van Pim Fortuyn opgeëist.

,,Er is maar één leider, en die heeft zich tot nu toe op de achtergrond gehouden. Die leider ben ik'', zei Dost in het televisieprogramma Nova. Zijn uitspraak leidde tot irritatie bij anderen, onder wie kandidaat-kamerlid en partijwoordvoerder Herben.

Op de bijeenkomst -al voor de dood van lijsttrekker Fortuyn gepland met de bedoeling de teamgeest te versterken- werd de boel gesust. De vermeende greep naar het leiderschap van Dost was niet meer geweest dan een 'emotionele opwelling' van een man die niet alleen een vriend had verloren, maar 'door een misverstand' ook nog eens niet was uitgenodigd voor de begrafenis van Fortuyn.

Het werd Dost snel vergeven door zijn partijgenoten. ,,John, geen probleem. Wij hebben allemaal de druk van de media ervaren'', kreeg Dost te horen toen hij zijn excuses aanbood.

Dost legde zich er op zijn beurt snel bij neer dat de rolverdeling bleef zoals die vorige week dinsdag al was afgesproken: Langendam voorzitter (in die functie opvolger van Fortuyn) en Dost vice-voorzitter (voor dinsdag was hij bestuurslid).

Halverwege de bijeenkomst verschenen de LPF'ers op een laadperron van het bedrijfsgebouw waarvan Dost eigenaar is en waarin de partij kantoor houdt. Woordvoerder Herben tot de voor het laadperron verzamelde media: ,,Dit is een eensgezinde club, daar kunt u verzekerd van zijn. Laat er geen misverstand over bestaan, we zullen de handdoek niet in de ring gooien. We zijn eensgezind in ons voornemen de ideeën van Pim springlevend te houden. We gaan door en we gaan ervoor en we zijn allemaal...''

Daarop draaide hij zich half om naar zijn partijgenoten, die vervolgens onder het brengen van de militaire groet uitriepen: 'At your service!' Met hetzelfde gebaar en dezelfde woorden had Fortuyn het lijsttrekkerschap op zich genomen, zij het toen nog van Leefbaar Nederland.

Als derde partijbestuurder werd zaterdag lijstduwer Sleeswijk Visser aangewezen. De bedoeling is het partijbestuur later verder uit te breiden. De keuze van een opvolger van Fortuyn als politiek leider staat voor donderdag, de dag na de kamerverkiezingen, op de agenda. ,,Tot dan blijf ik de stem van Pim'', aldus Herben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden