Lozing vuil water baart Twente zorgen

GroenLinks: Aan waterinjectie kleven veel meer gevaren dan tot nu toe gedacht

In Twente is deining ontstaan om de legale lozing van vervuild water door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) in lege aardgasvelden. Dagelijks verdwijnt tot vierduizend kuub proceswater van de hervatte oliewinning in Schoonebeek diep in de Twentse bodem. Dat gebeurt al jaren. Lekkages bij oude gasputten leiden nu tot kritische vragen van politici over de veiligheid en wenselijkheid van deze waterinjectiemethode.

De Nam bevestigt dat vorig jaar op twee locaties in Oldenzaal en Tubbergen zeer kleine lekkages zijn geweest. Die zouden geen milieuschade hebben opgeleverd. Sinds de Nam de gestaakte oliewinning in het Drentse Schoonebeek in 2011 weer opstartte met een waterstoomtechniek, wordt afvalwater met olierestjes via oude gasleidingen naar Twente geleid. Waterzuivering zou te veel energie kosten. Het vervuilde afvalwater verdwijnt naar een diepte van tussen de 1500 en 3000 meter.

GroenLinks wil deze waterinjectietechniek een halt toeroepen, vertelt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Op werkbezoek in de Verenigde Staten leerde ze nieuwe gevaren kennen van deze techniek. Die kan tot grondwateraantasting, bodemdaling en aardbevingen leiden. "Nieuwe informatie", stelt ze. Dat de Twentenaren na een voorlichtingscampagne tussen 2007 en 2009 niet actievoerden tegen lozingen, zegt haar daarom niks. "Ook in Amerika maakte men zich eerst geen zorgen."

In Twente gingen in april en mei de alarmbellen rinkelen toen zich de ondergrondse olieramp voltrok in Gronau-Epe, pal over de Duitse grens bij Enschede. Daar vloeiden toen duizenden liters opgeslagen olie uit een oude zoutgroeve de natuur in.

Juist in Enschede willen AkzoNobel en oliebedrijf Argos een olieopslag realiseren in een oude zoutwinning. Daar komt nu de Nam-lozing bovenop. De regiozender RTV Oost presenteerde die de afgelopen dagen als een potentiële giframp.

Vitens speekt zijn zorgen uit over de afvalwaterlozing in Twente. Ook al werkt het drinkwaterbedrijf niet nabij de waterinjectielocaties, het zoekt in Oost-Overijssel wel nieuwe waterwingebieden. "Veel belangen komen nu bij elkaar", duidt Robert Janssen, GroenLinks-fractieleider in de provincie Overijssel. Hij stelde kritische Statenvragen over de lozingen. "Dit gaat om zeggenschap over de bodem. Wie gaat erover? Het Rijk, de provincies, de gemeenten? Dat zie je ook bij de huidige schaliegasdiscussie."

In Oldenzaal wil de D66-fractie, die zich heeft vastgebeten in de kwestie, dat de waterinjectie stopt. Eerst moet er duidelijkheid komen over de veiligheid en lozingsstoffen. De Nam noemt de injecties de milieuvriendelijkste manier van afvoeren en wil daarmee een kwarteeuw doorgaan. Van Tongeren kaart de kwestie aan in het parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden