Loze maanden voor Oranje

Bondscoach Blind weet het heus wel: oefenduels en trainingsstage hebben weinig om het lijf

Maakt Oranje vanavond in Amsterdam een nieuwe start, met zijn eerste schreden van 2016 in een oefenduel met Frankrijk? Nee, als dat al zou kunnen, een nieuwe start maken met een nationale ploeg, dan niet nu, met een door afberichten getekende selectie. Hoe dan de komende periode tot het begin, in september, van het kwalificatietoernooi voor het WK 2018 te karakteriseren? Als één van (zelf)kastijding, na de smadelijke uitschakeling voor het aanstaande EK.

Dat gevoel zal nog versterkt worden, als Oranje eind mei voor een trainingskamp weer neerstrijkt in Lagos, de plaats in de Portugese Algarve waar de toenmalige bondscoach Van Gaal de ploeg zo intens, en met ongedacht resultaat, voorbereidde op het WK 2014. Waar kan nu voor worden getraind en waarvoor gespeeld in die dagen tegen Ierland, Polen en Oostenrijk, landen van minder allooi die zich dan desondanks opmaken voor het EK, zoals ook Frankrijk en Engeland, komende dinsdag de tweede oefentegenstander in Londen.

Natuurlijk zegt bondscoach Blind dat er dezer dagen en in de sessies over twee maanden getraind en gespeeld zal worden om een ploeg te formeren, een misschien wel nieuwe ploeg. Maar dat kunnen weinig anders dan gekunstelde praatjes zijn. Enigszins erkende hij dat zelf deze week ook wel, de bondscoach van wie veel gezegd kan worden, maar niet dat hij niet realistisch spreekt. "Het is nooit makkelijk, als je geen concreet doel op korte termijn hebt", zei Blind. "Als het verder weg ligt, is het altijd lastig werken."

Daar komt bij dat voor oefeninterlands onvermijdelijk niet alle spelers beschikbaar zijn - nu niet en straks ongetwijfeld ook niet, als vooral de meer gevestigde spelers (en hun clubs) met al de lichtste pijntjes na de competitie rust zullen prefereren. Nu is de kwetsbare Robben er weer eens niet bij, en Van Persie is gepasseerd. Een vijftal meldde zich geblesseerd af: Vlaar, Pieters, Janmaat, Locadia en Pröpper. Verdediger De Vrij is al langer uitgeschakeld en middenvelder Strootman, een beoogde kernspeler in wat een nieuw Oranje zou moeten zijn, is langzaam op de weg terug na (weer) een knieoperatie.

Bouw dan maar eens een nieuw team op - met de kanttekening al dat bouwen bij een nationale ploeg niet of nauwelijks, in de weken vóór een toernooi, kan. En dan nog iets, weer een teken van het realisme van de bondscoach. Toen Blind vorige week zijn selectie bekendmaakte, kon het niet over een positie of een linie gaan, of hij zei dat het daar dun bezaaid was. Vleugelspelers, zitten we niet dik in. Controlerende middenvelders, hebben we bijna niet - zo ging dat ongeveer.

Dan heeft het ook iets gekunstelds om over systemen te praten, dat gegoochel met cijfercodes waarin Nederlanders zich toch al gauw kunnen verliezen. Blind wil met vijf verdedigers spelen, in het systeem waarin Van Gaal Oranje naar de derde plaats op het WK 2014 leidde en dat hij zelf na de val in de EK-kwalificatie eind vorig jaar in een oefenduel met Wales dan toch herinvoerde. Als daarmee een gevoel van zekerheid kan worden herwonnen, zou hij weer kunnen variëren met het klassieke 4-3-3, de speelwijze met vleugelspitsen.

Maar dat is theorie, de theorie van een zoekende coach voorlopig. Dankbaar wijdde Blind deze week enige lovende woorden aan Promes, de 24-jarige aanvaller die bij Spartak Moskou uit het algehele gezichtsbeeld is geraakt. Hij doet het daar goed, berichtte Blind, die hem tegen Wales al een voorname rol toebedeelde. Hij speelt goed in een respectabele competitie, op tempo - dat kunnen, beseft natuurlijk ook de bondscoach, niet veel Nederlandse voetballers zeggen.

Dat is de situatie. Het moet maar worden aangenomen - wie kan het controleren? Een speler die verscholen en wel aardig voetbalt in Rusland, in een competitie die pas net weer is gestart, misschien kan die wat betekenen. En dan ging het voor de wedstrijd tegen Frankrijk veel over de terreuraanslagen in Brussel, het effect en de manieren tot stilstaan daarbij. Kwam daar gisteren het overlijden van Johan Cruijff overheen - met alle denkbare sentimenten die dat vanavond in de Arena zal oproepen. Zo wordt het duel in de veertiende minuut onderbroken, om een minuut stilte in acht te nemen.

Het was al een loze wedstrijd, de eerste van een loze periode, die van (zelf)kastijding. Kastijding en zeker de zelfkastijding zou tot loutering kunnen leiden, maar nee, voorlopig kan daar geen zicht op zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden