Loyens & Loeff hielp omstreden eigenaar met geheime trust

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Advocatenkantoor Loyens & Loeff hielp omstreden eigenaar met geheime trust en bankrekening.

De eigenaar van de failliete fosforfabriek Thermphos verhulde de herkomst van zijn geld met hulp van het Nederlandse advocatenkantoor Loyens & Loeff. Via ingewikkelde constructies werden een bankrekening en een geheime trust van deze Nahum Galmor uit de boeken van Thermphos gehouden. Dat blijkt uit onderzoek door Trouw in de zogeheten Paradise Papers.

Thermphos ging in 2012 failliet, en liet daarbij een zwaar vervuild fabrieksterrein achter. Jarenlang was het bedrijf in Vlissingen één van de grotere werkgevers van Zeeland: ruim 400 werknemers verloren hun baan bij het faillissement.

Na lang gesteggel werd in september een regeling bereikt over wie opdraait voor de kosten van de sanering van het fabrieksterrein. Het Rijk, de provincie en het havenbedrijf gaan de naar schatting 83 miljoen euro aan kosten delen.

De Paradise Papers geven een nieuw inzicht in de financiën van Thermphos. Daaruit blijkt dat eigenaar Galmor jarenlang leningen verstrekte aan het bedrijf die afkomstig waren van een trust op het eiland Man. Tussen 2005 en 2011 ging in totaal zo’n 47 miljoen dollar (bijna 40 miljoen euro) Thermphos in. De leningen gingen niet direct naar Vlissingen, maar maakten geregeld drie of vier tussenstappen via Luxemburg of Guernsey.

Galmor werd geadviseerd door het gerenommeerde kantoor Loyens & Loeff. De constructies waren nodig vanwege ‘vertrouwelijkheid’, of ‘zodat bankgegevens van de trust niet in de boeken terecht komen’, zo schreven medewerkers van Loyens & Loeff in e-mails die in het bezit zijn van Trouw.

Daarnaast vroeg Loyens & Loeff in 2014 om een contract met terugwerkende kracht bijna drie jaar eerder in te laten gaan. Dat zogeheten antedateren is in bepaalde gevallen verboden, maar het is onduidelijk of dat in dit geval zo is. Loyens & Loeff laat weten vanwege zijn geheimhoudingsplicht niet in te kunnen gaan op vragen.

Galmor is al langer omstreden. Kort nadat hij in 2003 Thermphos overnam, werd hij door de justitiële autoriteiten in Israël ervan beschuldigd hiervoor zwart geld van de wapenhandelaar Arkadi Gaydamak te hebben gebruikt. Een Israëlische rechter stelde in 2012 vast dat Galmor inderdaad met geld van Gaydamak Thermphos had gekocht. Beiden werden veroordeeld voor list en bedrog. Ook na dat vonnis bleef Galmor klant bij Loyens & Loeff, zo blijkt uit de Paradise Papers.

Witwassen

Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Universiteit en gespecialiseerd in corruptie, legt uit dat financiële dienstverleners, zoals Loyens & Loeff, de wettelijke plicht hebben om ongebruikelijke transacties die verband kunnen houden met witwassen te melden bij de autoriteiten. “Bij dergelijke constructies en transacties waarbij betalingen worden gestapeld, mag van Loyens & Loeff dan ook extra alertheid verwacht worden”, stelt hij. Stapelen houdt in dat transacties in verschillende stappen worden doorgevoerd, vaak met het doel om de herkomst van geld te verhullen.

Nahum Galmor laat weten dat hij persoonlijk en financieel nog steeds lijdt onder het faillissement, omdat hij de grootste schuldeiser is. Hij gaat niet in op vragen over de transacties. Arkadi Gaydamak reageerde niet op verzoeken om commentaar die naar zijn advocaat zijn gestuurd. Ondanks herhaaldelijke verzoeken en het aanbod om inzage te krijgen in de vertrouwelijke documenten wilden de curatoren van Thermphos niet ingaan op vragen van Trouw.

Lees ook onze uitgebreide reconstructie van de schimmige constructies rond failliete fosforfabriek Thermphos.

Lees alle Paradise Papers-berichtgeving terug in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden