Loyaal en niet vies van glamour

Geir Lippestad was nog maar net aangesteld als raadsman van Anders Behring Breivik, of hij liet weten dat zijn client 'gek' is. Nu moet hij alles uit de kast halen om aan te tonen dat Breivik dat níet is.

Daarvoor zal Lippestad de komende weken een bonte lijst getuigen oproepen. Onder hen is Fjordman, een alias voor de Noor Peter Jensen, die veel op diverse rechts-extremistische sites blogde en die Breivik aanhaalt in zijn manifest waarin hij de multiculturele samenleving de oorlog verklaart. Ook Mullah Krekar zal getuigen. De Iraakse islamitische geestelijke die in 1991 als vluchteling in Noorwegen terechtkwam wordt verdacht van het opzetten van een terroristische organisatie. Vorige maand werd Krekar in Oslo tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor doodsbedreigingen aan Noorse politici en drie Koerden.

Door deze extremisten op te roepen wil Lippestad bewijzen dat zijn client gelijk kán hebben, dat misschien werkelijk sprake is van een oorlog tussen het Westen en moslims. Hij wil bewijzen dat veel meer mensen Breiviks wereldbeeld delen en zijn cliënt dus wellicht helemaal zo gek niet is, tenzij al die anderen dat dan ook zijn. Lippestad zal ook diverse experts op het gebied van psychiatrie opvoeren.

Als het Lippestad lukt om Breivik toerekeningsvatbaar te laten verklaren, is de volgende stap verkorten van de strafmaat. Een gekke Breivik wordt voor onbepaalde tijd opgesloten in een inrichting, maar de crimineel Breivik krijgt maximaal 21 jaar gevangenisstraf - hoewel de Noorse wet het mogelijk maakt zijn vrijlating steeds vijf jaar op te schuiven. Lippestad wees er op dat zijn client meewerkt en al zijn daden erkent, iets wat bij het vaststellen van de strafmaat moet worden meegewogen. Bovendien werd het zijn cliënt wel erg makkelijk gemaakt, vindt Lippestad. De veiligheidsmaatregelen rond de regeringsgebouwen zijn nihil en ondanks dat Breivik zich op het eiland waar hij jongeren liquideerde tot twee maal toe wilde overgeven aan de politie, kon hij rustig vijf kwartier lang zijn gang gaan. En hij spaarde de allerjongsten ook nog eens.

Lippestad is zelf lid van de Arbeiderspartij, waarvan de jongerenafdeling zo hard getroffen werd door Breivik. Hij moest even slikken toen Breivik uitgerekend hem als advocaat vroeg. "Maar het is een belangrijk democratisch principe dat iedereen recht heeft op een advocaat", zei hij indertijd. "Ik doe werk waarvan de samenleving wil dat het gedaan wordt." De advocaat kreeg tien jaar geleden landelijke bekendheid toen hij Ole Nicolai Kisler verdedigde, die de 15-jarige Benjamin Labaran puur op grond van zijn huidskleur vermoordde.

In het advocatenteam zit verder Vibeke Hein Baera (47), een voormalige politie-advocaat, die inmiddels haar baan als regiodirecteur van de Arbeidsinspectie kwijt is geraakt nu ze Breivik verdedigt. Die instantie vond een jaar verlof wat veel van het goede. Breivik reageerde aanvankelijk niet enthousiast op haar rol: "Breivik vindt vrouwen eigenlijk niet geschikt voor dit werk omdat ze emotioneel zijn en niet helder denken", zei Hein Baera tegen de krant Dagbladet. Andere leden van het team zijn Tord Eskild Jordet en Odd Ivar Grøn, jonge (30) advocaten uit Lippestads kantoor.

Het team zorgde voor ophef door op persfoto's te poseren met een hoog 'LA Law'-gehalte - de glamour druipt af van de beelden die het Noorse foto- en nieuwsbureau NTB Scanpix in de studio schoot. Niet passend, volgens een pr-experts. Lippestad wast zijn handen in de krant Aftenposten: "Ik heb gewoon alles aan de fotograaf overgelaten. Maar we lachen niet op de foto's en zien er netjes gekleed uit. Ik heb net zo weinig met deze foto's te maken, als met de vragen die media ons stellen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden