Lowlands roept op tot mailbombardement op Tweede Kamer

Festivalganger bij de laatste editie van Lowlands. © anp Beeld
Festivalganger bij de laatste editie van Lowlands. © anp

AMSTERDAM - 'E-mail is niet meer af te handelen door duizenden protestmailtjes over btw-verhoging cultuur. Je kunt op sympathiekere manier aandacht vragen.'

Van onze verslaggever Victor de Kok

In zijn tweet stak CDA-Kamerlid Ad Koppejan woensdag zijn irritatie over het mailbombardement van Lowlands-sympathisanten niet onder stoelen of banken. De organisatie van het festival had opgeroepen om Tweede Kamerleden mails te sturen uit protest tegen de verhoging van de btw op de podiumkunsten van 6 naar 19 procent.

In niet mis te verstane bewoordingen plaatste Lowlands een oproep op de hoofdpagina van zijn site: 'De cultuurterrorist met de peroxidepruik heeft zijn eerste virtuele knieschot uitgedeeld. In ruil voor de gedoogsteun van de PVV hebben zijn handlangers Rutte en Verhagen de 'ontaarde' kunst- en cultuursector zonder slag of stoot geofferd.'

Op de site staat een kant-en-klaar mailtje dat met één druk op de knop kan worden verstuurd aan alle leden van de Tweede Kamer. Daarin deelt de afzender, in wat beschaafdere bewoordingen, zijn ongenoegen over de op handen zijnde maatregel mee. Lowlands hoopt dat de btw-verhoging het niet haalt, omdat de kaartjes voor het festival in dat geval 15 tot 20 euro duurder zouden worden.
Onderzoeksbureau EIM zette gisteren de zorgen van Lowlands kracht bij. Na bestudering van de boekhouding van organisaties die zijn aangesloten bij de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), berekende EIM dat de btw-verhoging een totaal omzetverlies van 65 miljoen euro zal betekenen. Organisaties als ID&T en Mojo Concerts zijn lid van de VVEM. Ook verwacht EIM dat er tussen de 350 en 900 banen zullen verdwijnen in de branche.

Vandaag wordt het voorstel over de btw-verhoging in de Tweede Kamer behandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden