Lowlands in de startblokken

De rugzak is gepakt, het luchtbed getest, de tentstokken zijn geteld. Dit weekeinde genieten 55.000 bezoekers in Biddinghuizen op de zestiende Lowlands-editie van drie dagen muziek, theater, dans en eten. dEUS, Gem en André Manuel blikken terug en vooruit.

Nooit eerder was het festival zo rap uitverkocht. Op internet gaan tickets tegen woekerprijzen van de hand. Het is te danken aan een sterk staaltje programmering en uiteraard het welbekende Lowlands-gevoel: met een standaard biertje in de hand het hele weekend genieten van meer dan 175 acts op het gebied van muziek, (straat)theater, film, literatuur, comedy en dans. En dan het liefst in de zon. Het programma van dit jaar liegt er niet om, met onder meer de strakke dansrock van het Schotse Franz Ferdinand, de opzwepende beats van N*E*R*D, het muzikale avontuur van IJslands Sigúr Ros en het Lowlands-hoogtepunt van vorig jaar, de Editors, maken hun opwachting. De uitsmijter van dit jaar zijn ongetwijfeld de krasse knarren van de Sex Pistols. Maar hoe bereiden de optredende acts zich voor op Lowlands 2008? We vroegen het Maurits Westerik van de Nederlandse rocksensatie Gem, de immer spitse muzikant en cabaretier André Manuel, en België’s muzikale godenzoon Tom Barman van dEUS.

Maurits Westerik, zanger van de Utrechtse band Gem.

„Voor Gem is Lowlands de officiële aftrap van een grote najaarstournee langs Nederlandse clubs. Dus voor ons is het heel spannend. We hebben al een keer eerder op het festival gespeeld en dat was een geweldige ervaring. De sfeer is zo goed, het publiek is ook kritischer dan het standaard festivalpubliek. Ze kennen de muziek echt, hoe obscuur ook. Nee, dat maakt het er niet enger op, ik voel juist een enorme drive om te knallen. Voordat we het podium opgaan, drinken we samen een biertje, nemen de set door en wensen elkaar veel plezier. Ik heb eigenlijk geen ritueel zoals een kruisje slaan of mijn jas binnenstebuiten dragen.”

„The Roots wil ik absoluut live gaan zien. Zij zijn zo’n beetje de enige band die hiphop overdonderend op een podium weet neer te zetten. Verder staan N*E*R*D, Blood Red Shoes en de Flaming Lips op mijn lijstje. En Anouk, ik heb haar nooit live gezien, het schijnt echt geweldig te zijn. De Sex Pistols? Tja, ik ben niet vies van hun muziek en ga ook zeker even kijken. Al zou het een grote teleurstelling kunnen worden, want ze zullen nooit zo wild en punk zijn als in hun hoogtijdagen.”

„Natuurlijk staat bovenaan ons eerste optreden. Maar ook die keer dat ik Slash, een grote rockheld van mij, in het wild op het terrein spotte. Dat ik zomaar de gitarist van Guns N’ Roses voorbij zag lopen... zoiets kan dus alleen op Lowlands.”

Gem: zaterdag 16 augustus India-tent 14.50-15.30 uur.

Tom Barman, zanger van de Belgische band dEUS.

„Twintig minuten voor het optreden houden we een, twintig minuten durend, band-only moment. We praten wat, drinken een pintje en ik doe mijn stem- en mondoefeningen. We hebben al aardig wat festivalervaring, dus zenuwachtig ben ik niet. Optredens op Lowlands zijn altijd memorabel, het optreden uit 1999 spant voor mij de kroon. We hadden toen een grote groep dansers meegenomen, echt een spektakel. Ik denk dat we nu ook een goede set gaan spelen. Onze laatste plaat ’Vantage Point’ is gemaakt om live te spelen. We houden het heel compact, weinig pauzes tussen de nummers door. Ik hou er niet van om met het publiek te praten, dat haalt het tempo uit je optreden. Ik vind de muziek belangrijker dan klapvee aanmoedigen.”

„Jamie Lidell ga ik zeker zien, we hebben al eerder met hem op een festival gestaan en hij heeft een erg goede show. Het is heel anders dan mensen zullen verwachten. De Sex Pistols vind ik totaal oninteressant. Dat zij op het festival staan, is ergens wel sneu, het toont aan dat hedendaagse bandjes erg braaf zijn. Moet de enige punk attitude nu echt afkomen van een stel zestigers?”

„Dat was in 1999, toen we met die dansers optraden. Na het optreden hebben we met het hele gezelschap de hele backstage op z'n kop gezet. Er gebeurden vreemde dingen... zo was er een danser bij die dacht dat hij een stuntman was. Op zijn BMX-fiets is hij midden in het kampvuur terechtgekomen. Gelukkig raakte niemand gewond.”

dEUS: zondag 17 augustus Alpha-tent, 20.00 – 21.00 uur.

André Manuel , muzikant/cabaretier.

„Daar sta je dan, een oude kerel tussen al die jonge honden (lacht). Maar als zelfs Ruud Lubbers het Lowlands-publiek weet te vermaken, dan kan ik het ook. Het is niet moeilijk om theater te maken op een festival. Gewoon een kwestie van doen. Natuurlijk is het lawaaiig en heb je te maken met dronken lieden die grappiger denken te zijn dan jij. Daar kan ik wel goed mee omgaan trouwens. Gewoon een spitse opmerking terugmaken en ze zijn stil. Voordat ik het podium opga dan... eh... tja ik rook meestal een shaggie. Dat is het.”

„Ik vind het vooral leuk om me te laten verrassen. Ik loop gewoon wat rond en als ik iets interessants hoor, blijf ik staan. De leukste ontdekkingen doe ik in de Juliet-tent waar veel stand-up comedy en theater is. Daar moet je dus zeker heen.”

„Ik heb ooit straattheater gedaan op Lowlands. Ik had een grote kartonnen doos omgebouwd tot huiskamer waar ik een mini-performance gaf aan drie tot vier mensen. Dat was erg leuk om te doen, mensen hadden het idee dat ze even ergens anders waren. De laatste show in die doos was hilarisch. Er waren tien mensen ingepropt en met z'n allen hebben we het interieur aan gort geslagen.”

André Manuel: zaterdag 16 augustus Juliet-tent, 22.30-23.30 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden