Loverboy ronselt slachtoffers ook onder medescholiers

Loverboys werken vrijwel altijd in groepen, blijkt uit onderzoek. En die opereren vandaag de dag in heel het land. Daarmee zijn de loverboys een groeiend probleem.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en 25 politieregio's leverden gegevens voor het onderzoek. Daarnaast werden 17 diepte-interviews gehouden met verdachten of veroordeelden voor mensenhandel met loverboy-technieken. ,,Dit is het topje van de ijsberg. Die 17 jongens kenden allemaal ten minste vijf andere loverboys die nooit zijn opgepakt voor hun praktijken'', zegt onderzoekster Anke van Dijk.

Volgens de onderzoekers is het 'een groeiend probleem'. ,,Loverboys werken in het hele land. Eerst zaten slachtoffers alleen in de speciale opvang, nu zitten ze ook in jeugdgevangenissen. En er zijn steeds meer signalen van loverboys die zich inschrijven bij regionale opleidingscentra met als doel te ronselen.''

Het rapport 'Loverboys: feiten en cijfers' evalueert 57 loverboy-zaken in de afgelopen acht jaar, waarbij 92 verdachten betrokken waren. Het onderzoek van het bureau Terpstra en Van Dijke wordt over een maand officieel gepubliceerd. Opvang Fryslân, waar slachtoffers worden geholpen, gaf opdracht tot het onderzoek.

De loverboy, die een meisje eerst in de watten legt zodat ze verliefd op hem wordt en haar daarna dwingt tot prostitutie, opereert meestal in een groep. Maar het zijn geen goed georganiseerde criminele organisaties. ,,Hun inkomsten worden ook niet op een gelijke manier verdeeld. Meestal is er een hoofdaannemer die zijn hulpjes betaalt'', zegt Van Dijke.

De jongens verdienen grof geld. Een meisje kan duizend euro per nacht opbrengen. Gemiddeld prostitueren loverboys twee tot drie meisjes tegelijk, bij voorkeur in Amsterdam en Den Haag.

Onder de 92 onderzochte verdachten waren 22 hulpjes, de rest was hoofdverdachte. De meeste loverboys hebben de Nederlandse nationaliteit. Wel heeft bijna 90 procent een allochtone achtergrond. De meesten hebben een Marokkaanse (37 procent) achtergrond, gevolgd door Turkse (17 procent), Surinaamse (14 procent) en Antilliaanse (12 procent). Dertien procent is autochtoon. De jongens zijn tussen de 20 en 30 jaar oud als ze meisjes prostitueren.

Van veel slachtoffers is de etniciteit niet bekend. Uit de beperkte gegevens die er zijn, blijkt dat veel Marokkaanse meisjes slachtoffer zijn. ,,Dat lijkt een trend. De meeste minderjarigen zijn autochtone meisjes. Maar er is meer onderzoek nodig.''

Van Dijke noemt loverboys 'generalisten op crimineel gebied'. ,,Ze doen alles om geld te verdienen. Het begint met diefstal, openlijke geweldpleging en ze glijden zo verder af. Loverboy zijn is makkelijk geld verdienen. De pakkans is laag.'' De jongens zijn vaak bekenden van de politie, omdat ze meestal al een lange criminele carrière achter de rug hebben.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden