Love Boat stoomt voortvarend door

Toerisme | De populariteit van cruises stijgt, blijkt uit de halfjaarcijfers van de Amerikaanse rederij Carnival. Vooral Amerikanen stappen aan boord, Chinezen straks waarschijnlijk ook.

LIDWIEN DOBBER en REDACTIE ECONOMIE

Even uitwaaien op een cruise. Drie, zes, veertien dagen het water op, eten, drinken, geamuseerd worden, een kuststadje bezoeken. Wie doet het niet? Een blik op de passagiersaantallen die cruisemaatschappijen de laatste jaren vervoeren, roept die vraag op.

In 2016 verwacht de cruise-industrie 24 miljoen wereldburgers aan boord te verwelkomen. Dat is een kwart meer dan in 2009. En de rek is er nog lang niet uit. Het gaat uitstekend in de cruise-business.

undefined

Lage olieprijs

Gisteren presenteerde Arnold Donald, voorman van Carnival Cruises, met een brede glimlach zijn resultaten over het eerste half jaar. 747 miljoen dollar winst haalde zijn bedrijf binnen in de eerste zes maanden van 2016; veel meer dan de 271 miljoen die Carnival in het eerste half jaar van 2015 kon bijschrijven. Die meer dan prachtige cijfers dankt Carnival vooral aan de lage olieprijs; het voordeel dat goedkope brandstof oplevert, gaat in eigen zak en vertaalt zich niet in lagere ticketprijzen. Carnival meldt dat er voor de rest van het jaar al meer vooruitboekingen zijn gedaan dan rond deze tijd in 2015, en dat de tickets tegen iets hogere prijzen weggaan.

Carnival uit Miami is veruit de grootste aanbieder ter wereld, ook bekend van merken als Princess, P&O en Holland America Line. Dit voorjaar nog wijdde koningin Máxima in Rotterdam het ms Koningsdam in, zodat Carnivals Holland America Line dit jaar 2650 passagiers extra kan vervoeren.

En daarmee is de ms Koningsdam een kleintje. Brancheorganisatie Cruise Lines International Association meldt dat zijn leden dit jaar 27 nieuwe schepen in bestelling hebben - wat gelijkstaat aan een investering van 6,5 miljard dollar - die gezamenlijk 28.566 toeristen kunnen vervoeren. Vermenigvuldig dat aantal passagiers met tientallen afvaarten per jaar, en de maatschappijen zijn klaar voor een verdere miljoenengroei.

undefined

Reisje langs de Rijn

Ze steken hun geld vooral in de riviercruises. Achttien van de nieuwe schepen zijn bedoeld voor reisjes langs de Rijn, de Mississippi of Yangtze. In totaal bevaren er nu 471 cruiseschepen de wereldwateren.

Vooral de Noord-Amerikanen zijn dol op cruises, bijna de helft van alle passagiers komt uit de VS. Zij varen veelal naar het Caribisch gebied. En nu de relatie tussen de VS en Cuba ontdooit, verwachten cruisemaatschappijen grotere belangstelling onder Amerikaanse toeristen voor het land van de gebroeders Castro.

Carnival was de eerste die Havana aan deed, nadat er in veertig jaar geen Amerikaans cruiseschip had aangelegd. 'Een historisch moment' noemt het bedrijf uit Miami het. Al meldt Fox News Latino, op gezag van reisbureaus, dat het niet storm loopt. Er wordt veel geïnformeerd naar een trip naar Havana, maar niet veel tickets verkocht.

Het aandeel Chinezen dat zich aan een cruise waagt is zeer bescheiden: 0,7 procent van het totaal aantal passagiers. De kans om een Italiaan aan boord te treffen is groter. Toch is de verwachting dat dat niet lang zo blijft. De grootste investeringen doen cruisemaatschappijen in Azië. De hoop is dat de Chinese markt dubbel zo hard groeit als die elders in de wereld.

undefined

Trends aan boord

Wat wil de moderne mens? Wifi aan boord. Maar passagiers altijd verbonden laten zijn, dat is nogal een klusje. Cruisemaatschappijen pakken het 'met voorrang' op, aldus brancheorganisatie Cruise Lines International Association. Die ziet ook dat de vraag naar luxe cruises toeneemt. Nog een trend die de Association ontwaardt: de grootouder-kleinkind-reis. Quality time met het nageslacht, of misschien ook niet: aan boord zijn vaak clubjes voor passagiers van elke leeftijd. Als je dat wilt, hoef je elkaar amper tegen te komen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden