Louisiana bijt het Republikeinse spits af
Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Ze dachten het zo mooi voor elkaar te hebben, de Republikeinen in de Amerikaanse staat Louisiana. Het was ze al jaren een doorn in het oog dat de partijgenoten in Iowa en New Hampshire ieder verkiezingsjaar met de aandacht van de media op de loop gingen. Want daar worden gewoonlijk de eerste voorverkiezingsslagen geleverd.
Voor Louisiana dat pas op 12 maart, met nog een flinke handvol staten, de voorverkiezing voor de presidentskandidatuur houdt, was er nauwelijks belangstelling bij de nationale media. Dus trokken de Republikeinen in New Orleans en omstreken de stoute schoenen aan en schoven hun 'caucus', een beperkte partijbijeenkomst waar afgevaardigden voor de partijconventie later dit jaar worden gekozen, helemaal naar begin februari. Naar de 6e om precies te zijn.
En daarmee schond Louisiana een ongeschreven regel, namelijk dat Iowa en New Hampshire het spits af mogen bijten. Dat kon men in de twee noordelijke staten niet ongestraft laten passeren. De Republikeinse deelnemers aan het verkiezingscircus werden flink onder druk gezet om Louisiana te negeren - met succes. De koplopers in de opiniepeilingen, senator Bob Dole en mediamagnaat Steve Forbes, hebben zich vrijwel niet laten zien in het zuiden.
Alleen senator Phil Gramm uit het naburige Texas, de journalist Pat Buchanan en de presentator van een talkshow op de radio Alan Keyes hebben een serieuze poging gedaan de Republikeinse kiezer voor zich te winnen. Alledrie zitten ze in de uiterst conservatieve hoek van de partij en dat komt hun goed van pas want de Republikeinen in Louisiana zijn van het meest rechtse soort dat er rondloopt. De Christian Coalition, het samenwerkingsverband van allerlei rechtzinnige protestantse en katholieke gelovigen, heeft er veel aanhang.
En het is ook de staat van David Duke, de voormalige leider van de Ku Klux Klan die sinds enkele jaren verwoede pogingen doet om als 'Republikein' gouverneur of landelijk senator te worden. Duke duikt vooral op in de bijeenkomsten van Buchanan, die zich in alle bochten wringt om aan de omhelzing van de racist te ontsnappen. De kans is groot dat vanavond volgens het systeem dat de winnaar alles binnenhaalt Buchanan zijn eerste 21 gedelegeerden krijgt.
De caucusverkiezingen leven overigens nauwelijks in Louisiana. Onder de geregistreerde, dus geïnteresseerde, Republikeinen zijn er velen die nauwelijks weet hebben van het gebeuren. Louisiana en vooral New Orleans zijn daarentegen wel helemaal in de stemming voor de Mardi Gras, het luidruchtige carnaval. Bij dat feest in aantocht valt voor de meeste Louisianen de politiek in het niet.