Louis van Gaal speelt geen spelletjes

Nigel de Jong kan mogelijk alweer spelen tegen Argentinië, en dat zou volgens de bondscoach een wonder zijn

SÃO PAULO - Veel kan van Louis van Gaal worden gezegd, maar niet dat hij ooit spelletjes heeft gespeeld. Niet in de geniepige zin, met lijntjes naar de pers bijvoorbeeld, en niet in het onschuldiger segment, met verhullende foefjes op het trainingsveld of achter de microfoon. Als iemand als Van Gaal erop zinspeelt dat zijn krachtigste speler, tien dagen geleden aan de lies geblesseerd geraakt, in de halve finale tegen Argentinië alweer zou kunnen spelen, kan worden geloofd dat die mogelijkheid bestaat.

Van Gaal meldde gisteren in de volle perszaal van de Arena de São Paulo dat Nigel de Jong in de voorafgaande, grotendeels besloten training was getest - en de aan zijn knie geblesseerde Ron Vlaar trouwens ook. "We moeten nu afwachten of het lichaam reacties vertoont", zei Van Gaal. "Als je zo snel terug wilt komen, bestaat het gevaar dat zich reacties voordoen. Als ze zodanig zijn dat De Jong zou kunnen spelen, zou het wonder zich voltrekken."

Het zou bluf kunnen zijn om de Argentijnen in verwarring te brengen, maar als gezegd: daar is Van Gaal normaal gesproken niet van. Eén voorbehoud moet daarbij worden gemaakt: in Brazilië is veel anders. Vóór de tweede groepswedstrijd tegen Australië, toen de discussie was of tegen de bescheiden opponent niet beter van het WK-systeem op een orthodoxe formatie met drie aanvallers kon worden overgeschakeld, had Van Gaal in de open training aanvaller Lens in plaats van verdediger Vlaar bij de basisspelers ingedeeld. Een dag later speelde de verdediger gewoon.

Waarom Van Gaal bij uitzondering was overgegaan tot een trucje waarmee snoodaards als José Mourinho of vroeger Aad de Mos kunnen worden geassocieerd, bleef onopgehelderd. Hij lijkt nu niet opnieuw iets vertroebelends in de zin te hebben.

Het was al lang geen geheim meer dat De Jong, uitgevallen in de achtste finale tegen Mexico, zich met zijn vechtersmentaliteit op een snelle rentree richtte. Hoewel het risico kan zijn dat hij zich in zijn drift opblaast, mag een terugkeer op deze termijn na de aanvankelijke diagnose van twee tot vier weken met De Jongs stevige gestel ook weer niet als onvoorstelbaar worden beschouwd. Daarnaast is het goed mogelijk dat in dit belangwekkende stadium een gokje niet uit de weg wordt gegaan, zeker niet door de speler - al kan zoiets natuurlijk niet hardop worden gezegd.

De toestand van De Jong was het enige thema van gewicht in de voorbeschouwing van Van Gaal ten overstaan van de internationale pers. In de schaduw daarvan kon worden opgetekend dat aanvoerder Robin van Persie vanwege maag- en darmklachten niet had getraind. Een buitenlandse verslaggever, die pleisters op de benen van Van Persie had gezien, wilde weten of de aanvoerder er niet ernstiger aan toe was. "Hij heeft altijd pleisters op zijn benen", zei Van Gaal. "Van Persie is een belangrijke speler voor ons en in principe spelen mijn aanvoerders bij mij altijd. Maar dan moeten ze wel fit zijn."

Zo gaat dat in dit slotstadium: veel zinnigs kan er niet meer worden gezegd. De verschillen zullen normaliter klein zijn (Van Gaal, waarschijnlijk met recht: 'Het is fifty-fifty') en systemen, waarover het in Oranje's geval nu al ruim twee maanden is gegaan, kunnen nauwelijks de doorslag nog geven in het resterende veld waarin geen detail meer onbekend is. "Ook Argentinië heeft een aantal vraagtekens", zei Van Gaal. "Ze hebben in dit toernooi verschillende systemen gespeeld. Onze systemen moeten daarop toepasbaar zijn. Ik ben geen waarzegger: pas als ik de opstelling van Argentinië zie, en het systeem, weet ik hoe wij het gaan doen."

En Messi? Het standaardantwoord was te verwachten. "We spelen tegen Argentinië", zei Van Gaal. "Het gaat altijd om het team. Ik praat nooit over spelers individueel."

Later, dan toch: "Hij is niet voor niets tot voetbalspeler van de wereld verkozen. Wie zoveel doelpunten maakt, heeft iets extra's. Op het hoogste niveau heeft hij het altijd waargemaakt, maar in de nationale ploeg lukte het minder. Daarin wil hij verandering brengen, en wij juist niet. Dat wordt de uitdaging."

"Het dubbeltje moet de goede kant op vallen", zei Van Gaal. Het is ook het enige wat er nu nog te zeggen is ¿ en bij het begin van de heetste uren werd de wonderlijke, meer dan eens niet of nauwelijks beredeneerbare WK-campagne van Oranje daarmee door de regisseur zelf tot de essentie teruggebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden