Column

Louis van Gaal kan het Nederlands voetbal indirect de weg wijzen

Henk Hoijtink: "Louis van Gaal bezit de grote kracht om, toegewijd aan wat na hem komt, plaats te maken." Beeld Maartje Geels

Louis van Gaal zat afgelopen zondag bij Fox aan ‘De tafel van Kees’. Alles wat hij zei, er was geen speld tussen te krijgen, vond ik. Alles? Alles wat ertoe deed, ja.

Als Van Gaal in zo’n programma aanschuift, wordt het vaak nodig gevonden (clicks op internet!) om er randzaken of ouwe koeien bij te halen - in dit geval onder meer weer eens zijn omgang met de media, de navelstarende, gauw verongelijkte media.

Of Van Gaal met zijn indringende gedrag de druk bij zijn spelers had willen wegnemen, werd hem gevraagd - zo’n bedachte theorie in medialand, dat de druk bij de spelers moet worden weggenomen. Nee hoor, zei Van Gaal, hij zei wat hij dacht, meer was het nooit geweest. Een ander zei hem dat híj met zo’n status alles van journalistjes van zich zou laten afglijden. “Maar jij bent mij niet”, zei Van Gaal. Zaak gesloten.

Over naar het voetbal, eindelijk. Het probleem? Van Gaal haalde adem. “Dat wij hier over het algemeen uitgaan van onze Hollandse visie, zoals dat dan heet”, zei hij. “En dat we ons te weinig aanpassen aan de kwaliteiten van de eigen spelers en aan die van de tegenstander.”

Vol in de kruising.

We hebben geen spits van niveau meer. Van Gaal zou bij Oranje met twee spitsen spelen, niet met drie, zei hij. Geen ei van Columbus, verre van dat, maar wie wil eraan in Nederland, dat een ‘vleugelvoetballand’ zou zijn?

Bondscoach

Natuurlijk wordt Van Gaal geen bondscoach meer, geen technisch directeur ook. In die eerste functie heeft hij alleen maar te verliezen, zeg ik, en zelf legde hij kraakhelder uit waarom het vreemd zou zijn, als hij de tweede nog zou gaan vervullen - en waarom de roep om hem op die plek in het wanhopige voetballand een vreemde en oppervlakkige is. “Ik ben 66”, zei Van Gaal. “Over vijf jaar ben ik 71.”

In zijn ogen zou de technisch directeur zich voor zeker vijf jaar aan de KNVB moeten willen verbinden. Van Gaal schetste de lijnen zoals hij ze zal hebben geschetst, toen de bond hem om advies vroeg en hij er in één moeite door voor bedankte om iets ervan zelf te gaan doen. De technisch directeur is belangrijker dan de bondscoach, de man voor resultaat op de korte termijn. Ze hoeven niet samen te werken, de één hoeft niet boven de ander te staan, dat duldt geen bondscoach.

In een paar zinnen ging Van Gaal voorbij aan de beren op de weg die in Nederland gauw worden gezien, vooral om de zaak interessanter en gewichtiger te maken én om mensen te kunnen afrekenen: komt de één boven de ander te staan, en kan dat dan werken? De technisch directeur is er voor de opleiding, zei Van Gaal. Hij zou een jonger iemand nemen, iemand die bekend is met moderne inzichten en methoden, zoals het trainen van het brein.

Bij AZ bieden ze in die geest variërende prikkels in de training aan, weet Van Gaal. Hij is zelf ‘van de patroonherhaling’, zei hij, maar je moet er tegenwoordig van op de hoogte zijn.

Dat, die zelfreflectie - jazeker, zelfreflectie -, was het mooiste van de uitzending. Juist door die patroonherhaling, de blinde aanval ook, is grofweg ons voetbal vastgelopen. Ook daarom is het vreemd in Van Gaal de redder in de crisis te zien. Maar hij zou met voortschrijdend inzicht indirect de weg kunnen wijzen - sterker, hij erkent dat alleen dat zijn rol nog kan en moet zijn.

Vergelijk dat eens met zijn generatiegenoten, met de keuvelende Guus Hiddink, met Dick Advocaat die, als het aan hem lag, tot de zondvloed was doorgegaan met wat hij altijd deed.

Louis van Gaal bezit de grote kracht om, toegewijd aan wat na hem komt, plaats te maken.

Lees hier meer columns van Henk Hoijtink 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden