Louis d'Or naar Warre Borgmans, Theo d'Or naar Ilse Uitterlinden

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De belangrijkste toneelprijzen in Nederland, de Louis d'Or en de Theo d'Or, zijn gisteravond in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitgereikt aan respectievelijk Warre Borgmans voor zijn rol in 'Rijkemanshuis' van Eugene O'Neill, en Ilse Uitterlinden voor haar rol in de voorstelling 'O'Neill' van Lars Norén.

Cox Habbema, directeur van de schouwburg, reikte tijdens de feestelijke bijeenkomst tevens de Colombina, de Arlecchino en de Prosceniumprijs uit, respectievelijk voor de beste vrouwelijke bijdragende rol, de prijs voor de beste mannelijke bijdragende rol en de prijs voor de persoon, instantie of groep die een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie of de muzikale ondersteuning van een produktie.

De Columbina ging naar Catherine ten Bruggencate voor haar rol van Harper in 'Angels in America' van Tony Kushner bij het Ro Theater. De Arlecchino werd uitgereikt aan Han Kerckhoffs voor zijn rol van Thersites in 'Troilus en Cressida' van Shakespeare bij Het Nationale Toneel in de regie van Johan van Doesburg, en Guy Cassiers kreeg de Prosceniumprijs voor de regie van 'Angels in America'. Hij was voor deze prijs als enige genomineerd.

Hoogtepunt

De Toneeljury, waarin Hans van den Bergh, Heika Breebaart-Miskotte, Menso Carpentier Alting, Frans Roth, Loes van Toorn, Gislebert Thierens, Eric van der Velden, Claudia de Weerd en Oscar Wibaut zitting hadden, meent dat Louis d'Or-winnaar Warre Borgmans met zijn rol in 'Rijkemanshuis' bij het Zuidelijk Toneel 'een hoogtepunt in zijn carrière' heeft bereikt.

“Met verbluffend gemak bespeelt hij alle registers van zijn veelvuldig talent, paart hij zijn gevoel voor nuance, subtiliteit en het kleine maar veelzeggende detail aan een krachtige fysieke en emotionele speelstijl, exploreert hij zijn ongewone personage met zijn fenomenale acteursintuïtie tot in diens meest ongeloofwaardige dimensies. Met zijn uitzonderlijke inlevingsvermogen en grote technische beheersing schildert hij ons het huiveringwekkende portret van Simon Harford.” De jury noemt Warre Borgmans 'een van de grootste acteurs die het Nederlands taalgebied op dit moment rijk is'. Andere genomineerden voor de Louis d'Or waren Willem Nijholt (in 'You're the top'), Dries Smits (in 'Bouwmeester Solness') en Stefan de Walle (in 'Angels in America').

De kwalificatie 'uitzonderlijk goed spel' gaf de jury aan Theo d'Or-winnares Ilse Uitterlinde voor haar vertolking van de venijnige, maar ook wanhopige Carlotta Montery in 'O'Neill', gespeeld bij de Blauwe Maandag Compagnie. De twee andere genomineerden voor de Theo d'Or waren Chris Nietvelt (in 'Rijkemanshuis') en Katelijne Verbeke (in 'Agatha').

Gisteravond werd in de Amsterdamse Schouwburg tevens De Grote Theaterfestivalprijs 1995 uitgereikt. Zondagmiddag werd reeds bekend dat die toegewezen is aan de voorstelling 'Who is afraid of Virginia Woolf' bij gezelschap Malpertuis in de regie van Dirk Tanghe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden