Louis d'Or naar Keesmaat; Theo d'Or naar De Brauw

AMSTERDAM (ANP) - De Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol op het toneel, is dit jaar voor Joop Keesmaat. Elsie de Brauw kreeg de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De prijzen zijn de belangrijkste in de Nederlandse toneelwereld.

Joop Keesmaat kreeg de Louis d'Or, vernoemd naar Louis Bouwmeester, voor zijn rol in Hersenschimmen van het Ro theater. De Brauw ontving haar prijs, vernoemd naar Theo Mann-Bouwmeester, voor haar rol in stuk Opening Night. De winnaars werden zondagavond in Amsterdam bekendgemaakt tijdens een speciale bijeenkomst van de organiserende Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Bij de actrices was alleen Sacha Bulthuis mede-genomineerd. Bij de acteurs waren de andere genomineerden Wim Opbrouck, Bram Coopmans en Porgy Franssen. Herfstsonate van Hummelinck Stuurman Theaterproducties won de Toneel Publieksprijs. Het toneelstuk is een bewerking van de film van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman.

Keesmaat en De Brauw

In het juryrapport staat over Keesmaat onder meer: 'Met zijn geraffineerd terloopse, want o zo precieuze speelstijl doorsijpelt Joop Keesmaat de naïeve opgeruimdheid van zijn personage bijna ongemerkt met onrust en verlorenheid.' Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Maria van der Hoeven reikte de acteur zijn Louis d'Or uit.

De Brauw ontving uit handen van de burgmeester van Amsterdam, Job Cohen, de Theo d'Or. De jury liet over de actrice optekenen: 'Elsie de Brauw laat je als toeschouwer werkelijk alle hoeken van de zaal zien, of liever, alle emoties beleven die toneel bij een mens kan oproepen. Als in de slotscène zij al dat speelvuur en dat hypergevoelige ego laat stollen in de broosheid van een gelouterde Myrtle, past slechts een hele diepe buiging.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden