Louis Couperushuis is definitief van de baan

den haag – Den Haag krijgt definitief geen Louis Couperushuis. De stichting, die drie jaar lang op zoek is geweest naar geldschieters, houdt op te bestaan. „Dit is een zwarte dag voor Den Haag”, zegt voorzitter Ankie van der Bol.

Begin 2007 viel haar oog op het pand aan de Surinamestraat 20. De familie Couperus betrok dit huis in 1884. Op een zolderkamer schreef zoon Louis er zijn beroemde Eline Vere. En dat maakt van dit pand de aangewezen plek voor het Couperusmuseum, vindt Van der Bol.

Het statige herenhuis met dertien kamers staat al zeker vier jaar te koop. De Egyptische staat is eigenaar en wil er 2,9 miljoen euro voor hebben. De koper zal nog een miljoen extra kwijt zijn aan restauratiekosten. De ambassadeur heeft intussen een andere ambtswoning gevonden, maar gebruikt het pand nog voor officiële ontvangsten.

De stichting Couperushuis Surinamestraat heeft de gemeente Den Haag en het Rijk tevergeefs gevraagd om het herenhuis aan te kopen. „Met het bedrag dat de wethouder ervoor over had, kan je net gas, water en licht betalen”, zegt Van der Bol. Eind 2008 zei toenmalig minister Plasterk (cultuur) dat de toekomst van Surinamestraat 20 ’primair een gemeentelijke verantwoordelijkheid’ is.

De stichting heeft uitvoerig met ING als vastgoedontwikkelaar gesproken. Het idee was om bovenin het huis twee appartementen te maken en het museum onderin te vestigen. Uiteindelijk trok de ING zich terug, vanwege te grote financiële risico’s. De stichting verwacht niet dat, gezien het zwakke economische klimaat, zich nieuwe kandidaat-geldschieters melden.

De afgelopen jaren hebben een kleine honderd donateurs ongeveer 10.000 euro bijeengebracht. Een deel van dat geld wordt gebruikt voor een gedenkplaat op de gevel van Surinamestraat 20.

Makelaarskantoor Estata verwacht niet dat het pand binnen afzienbare terrein wordt verkocht. Met Egypte valt nauwelijks over verlaging van de prijsvraag te praten, zegt makelaar Ineke van Mechelen. Er is in al die jaren één bod geweest, ruim onder de 2,9 miljoen. Er zijn wel talloze liefhebbers van Couperus uit curiositeit over de vloer geweest.

De gemeente Den Haag heeft nooit enige belangstelling getoond, zegt Van Mechelen. „Couperus is kennelijk te elitair voor het stadhuis. Met een huis van Baantjer had je meer kans gehad.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden