Louche uitbaters Damrak weggebonjourd

Amsterdam wil van het Damrak een entree van allure maken. Weg met de schreeuwerige reclames en de schimmige ondernemers.

„Ze willen hier een Champs ülysées aanleggen. Wat de gemeente zich niet realiseert, is dat toeristen geen geld hebben voor dure hotels”, zegt Achmed Parazany (43). Sinds vijf jaar betaalt de uitbater 13.000 euro per maand aan de omstreden Israëlische zakenman Asaf Barazani voor zijn Italiaanse restaurantje op het Damrak.

Kleine exploitanten met schreeuwerige reclameborden zijn de gemeente een doorn in het oog. Vorige week kocht NV Stadsgoed, een dochter van woningcorporatie Stadgenoot, na lang onderhandelen vier van Barazani’s panden voor 15 miljoen euro. Twee ervan staan inmiddels leeg, Parazany mag voorlopig blijven.

Met de aankoop is een eerste stap gezet in het project om de Amsterdamse binnenstad te zuiveren van ondoorzichtige ondernemingen, witwaspraktijken en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Om dit voor elkaar te krijgen maakte de gemeente gebruik van de wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) om exploitanten op criminele banden door te lichten. Als die worden ontdekt, kan de gemeente de vergunning van de exploitant intrekken. Dat overkwam vier exploitanten van Barazani’s panden na een Bibob-screening.

In 2007 nam de gemeente op dezelfde manier achttien panden van voormalig seksbaas Charles Geerts op de Wallen over voor een bedrag van 25 miljoen euro. Om aankopen te kunnen financieren heeft de gemeente in 2003 twee goedkope geldleningen van 28 en 16 miljoen euro aan NV Stadsgoed verstrekt.

Hans Knoop trad in 2007 op als woordvoerder van Geerts en ruikt belangenverstrengeling. De panden van Barazani zijn volgens Knoop ’het meeste waard’ bij een exploitatie die vergelijkbaar is met die van het Italiaanse restaurant van Parazany. „Als er op een andere manier meer mee te verdienen was, had hij dat wel gedaan. Door de vergunningen niet te verlengen, daalt de koopprijs.”

De gemeente Amsterdam zegt de redenering van Knoops ’in het geheel niet te kunnen volgen’. Volgens een woordvoerder van burgemeester Job Cohen heeft Barazani de panden te koop aangeboden voordat er sprake was van de wet Bibob.

Bij de aankoop is bedongen dat Barazani het geld niet mag herinvesteren in hetzelfde postcodegebied. In het geheime contract staat volgens Ronald Wiggers, directeur van NV Stadsgoed, verder dat de zakenman drie jaar niet met de media mag praten. „Dit hebben we afgesproken om een toekomstige controverse te voorkomen.” In het verleden liet Barazani zich namelijk veelvuldig uit over de verkoopprijs. Die zou honderd miljoen bedragen voor alle dertien panden. De resterende panden, op één na allemaal aan het Damrak, wil Stadsgoed in de herfst kopen. Naar verluidt voor 45 miljoen. Als dat lukt, krijgt Wiggers een Europese subsidie van 6,1 miljoen euro. Het bedrag is welkom, want het wordt volgens de directeur nog lastig om in deze tijd investeerders bereid te vinden om geld op tafel te leggen.

Voorzitter René Wildeman van de vereniging van ondernemers aan het Damrak is blij met de aankoop. „Het is hier nu een rommeltje. Als je over het Damrak loopt, schreeuwen portiers: Kom hier bij ons eten! Die praktijken horen thuis in Istanbul, niet hier.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden