LottoNL-Jumbo wil het rampjaar 2015 graag snel vergeten

Nu de sponsor door wil, is wielerploeg in rustiger vaarwater beland

EDO STURM

Een wielerjaar vol 'mixed emotions', typeerde de ploegbaas van LottoNL-Jumbo Richard Plugge 2015. 'Mager', wilde ploegleider Merijn Zeeman kwijt. Het was onder aan de streep nog erger dan gisteren tijdens de ploegpresentatie in Den Bosch werd verwoord. De Nederlandse vedettenploeg reed in 2015 het schamele totaal van zes zeges bijeen. Het is uithuilen en opnieuw beginnen, stelde Zeeman.

De animo om nog eens op het voorgaande jaar te reflecteren moest van ver komen. De bijeenkomst was toch echt bedoeld om vooruit te kijken. Het nieuwe wielerseizoen gaat volgende week zaterdag in Australië van start en biedt 'volop kansen', was de positieve boodschap op het hoofdkantoor van een van de sponsoren.

Kansen die de ploeg vorig jaar op veel vlakken liet liggen. Door omstandigheden als griep maar vooral door gebrek aan inspiratie, liet Zeeman zich ontvallen. "Als je eenmaal in die winnende flow zit, gaat alles vanzelf." Bij LottoNL lukte bijkans niets. De zesde plek van Robert Gesink in de Tour de France bleek een van de schamele hoogtepunten.

"Wij hebben wat laten liggen." Plugge vermeed de details en namen, maar dat hij indirect naar sommige goedverdienende renners wees was duidelijk. De Vlaamse klassiekerspecialist Sep Vanmarcke stond symbool voor een jaar dat Lotto-NL het liefst zo snel mogelijk vergeet. De Belg kwam tot een vijfde en zesde plek in de Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem. De Ronde van Vlaanderen, zijn 'koers', eindigde in een sof (53ste). Vanmarcke: "Het zat niet heel erg mee".

Wat verklaarde dan de stralende gezichten op het Bossche podium gisteren? De ploeg boekte op een ander vlak een zege die misschien wel blootlegt waaraan het de voorgaande jaren schortte bij de voormalige Raboploeg. "Het team gaat zeker door tot en met 2018", sprak Plugge opgelucht. Nadat de bank het sponsorcontract in 2012 eenzijdig verbrak, werd elk seizoen een gevecht om een sponsorovereenkomst voor lange termijn. "Wij vingen in het najaar signalen op dat de huidige sponsoren graag verder wilden", vulde Zeeman aan.

De druk was van de ketel. In de Vuelta blonk een jonge, onervaren ploeg in de schaduw van Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) ineens uit. Bert-Jan Lindeman reed in Spanje naar een opmerkelijke etappezege. "Ik heb het gevoel dat wij sinds september in rustig vaarwater zijn beland." Voor het eerst eigenlijk, bekende Zeeman sinds hij in 2012 de overstap maakte van Skil-Shimano, het huidige Giant.

Er is meer nodig dan alleen een financiële garantstelling om 2015 te doen vergeten. De ploeg kondigde gisteren een sportieve koerswijziging aan. Herijking is wellicht een betere omschrijving aangezien de ploeg na het vertrek van sprinter Theo Bos in 2014 het onderdeel sprint had verwaarloosd. "Het is een betrekkelijk makkelijke manier om resultaten te boeken. Met Moreno Hofland hebben wij zo'n afmaker in huis." De ploeg tuigt in navolging van die andere Nederlandse ploeg Giant een sprinttrein op.

"Zij zijn zeker ons voorbeeld", beaamt Zeeman die zelf aan de basis stond van de successenreeks van Giant.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden