Naschrift

Lotte van der Zee (1999-2019) wilde niet alleen gezien worden als model: ‘Ik ben gewoon Lotte’

Lotte van der Zee in Oostenrijk, twee dagen voordat ze een hartstilstand kreeg die haar fataal zou worden.Beeld Privéfoto

Twee jaar terug werd ze verkozen tot mooiste tiener ter wereld. Het maakte haar ook onzeker. Vallen jongens echt op mij of willen ze met me pronken? Lotte werd tijdens een vakantie getroffen door een hartstilstand.

In haar zware uitrusting als hockeykeeper was ze onherkenbaar als Miss Universe. Ze dook recht op snoeiharde ballen af, het liefst met een sliding. Lotte van der Zee bleef niet voor het doel staan, ze liep ver uit in het veld. Ondertussen riep ze in gespierde taal aanwijzingen naar de verdedigers van haar Enschedese hockeyteam. Maar als ze na de wedstrijd haar zwarte helm afzette kwam er een brede lach tevoorschijn met een rij hagelwitte tanden. De eerste glimp van het mooiste meisje van de wereld.

Lotte werd geboren op een zondag. Ze bleek ook een zondagskind. Tijdens zomervakanties in Italië werd ze door oude vrouwtjes uit haar buggy getrokken, kreeg Italiaans ijs gevoerd en werd overladen met kussen en uitroepen. Bella! Die grote bruine ogen, die blonde haren! Haar ouders Bert en Eugeniek kregen hun dochter, die enig kind was, terug met een plakkerig en tevreden gezicht.

De kleine Lotte.Beeld Privéfoto

Op een avond mocht Lotte, toen negen jaar, mee naar de school waar haar ouders aan stijldansen deden. Dat wilde ze ook. De eigenaar richtte een ballroomdansgroep op voor jongeren van rond de zestien jaar. De veel jongere Lotte mocht meedoen. Maatgevoel had ze niet, maar door haar enthousiasme leerde ze snel. Elke zondag danste ze wedstrijden. Blij stond ze al klaar met haar danstasje.

Haar vaste partner was een jongen van zestien die slechthorend was. Hij voelde het ritme van de muziek, maar als hij even uit de maat was, tikte de negenjarige hem op zijn rug. Communicerend in hun eigen, voor anderen onzichtbare taal zweefden ze door de danszalen. De bekers die ze won, pasten bijna niet op de planken in haar kamer, want die stonden ook al vol met hockeytrofeeën uit het juniorenteam.

Onzekerheden

Maar de zon scheen niet altijd. Toen Lotte tien jaar was, werd bij haar moeder een agressieve vorm van kanker geconstateerd. Thuis was het blonde meisje opbeurend voor drie, maar bij de buurvrouw liet ze soms haar tranen de vrije loop. Haar moeder genas, al moest ze nog lang voor controles naar het ziekenhuis. De rust was net weergekeerd toen moeder opnieuw gezondheidsklachten kreeg. Dit keer moest ze een ingrijpende hartoperatie ondergaan. De nu dertienjarige cijferde zich soms weg, want 'mama heeft het al zo zwaar'. Ook nu genas haar moeder.

Een tienjarige Lotte.Beeld Privéfoto

Lotte ontwikkelde zich verder als een gewone tiener die boos was op onrechtvaardige leraren en het liefst met een groep vrienden nacho's met gesmolten kaas at op het plein bij de Grote Kerk in Enschede. Of kibbeling haalde en opat bij opa en oma. Ze was hecht met haar familie. Haar teamgenoten van hockey behoorden tot haar beste vriendinnen. Daarnaast kreeg ze toen ze naar het vmbo-t ging, een vaste vriendengroep van acht jongens. En al werd ze in haar tienerjaren steeds mooier en vrouwelijker, ze bleef one of the boys. Soms bracht zij hen thuis na het stappen in plaats van andersom. Via Facetime vroeg ze de jongens graag om hun mening over een bepaalde jurk. 'Niet mooi, kies maar een ander', kreeg ze eerlijk terug.

Een tiener die ook haar onzekerheden kende. Zoals over haar grote voeten. Ze had maat 44, in die maat waren bijna alleen herenschoenen te koop. Ze kon er ook over grappen: "Zo hou ik de ballen uit het doel". Ondanks de lengte van haar voeten was duidelijk dat Lotte uitgroeide tot een beauty. Ze kon goed met make-up overweg. Dat had ze van haar moeder meegekregen die een schoonheidssalon aan huis had.

Voor de aardigheid deed ze mee aan de Miss Beauty-verkiezing van Overijssel. Haar enthousiasme en sociale instelling hoefde ze niet te veinzen. Totaal overrompeld was ze toen bleek dat ze de titel van Miss Teen had veroverd. Een intensieve training volgde voor de landelijke verkiezing, met bootcamp, over sloten springen, dansen en lessen in sociaal gedrag. Ze bleef zichzelf, met Twentse tongval en al. Weer won ze en weer was ze verrast.

Al kreeg ze meer bekendheid als mooiste tiener van Nederland, hockey en school gingen gewoon door. Ze volgde inmiddels een mbo-opleiding tot schoonheidsspecialist. Stage liep ze in de salon van haar moeder, maar niet voor er een contract werd afgesloten. Tijdens het werken in de salon, moest de telefoon van Lotte op de kast, zodat de tiener niet op haar telefoon zou kijken terwijl de klant met een masker op lag te genieten.

Geen woorden

In 2017 vond de Miss Teen Universe-verkiezing plaats in Guatemala. Tussen de 33 mooiste tienermeisjes van de wereld stond ook Lotte uit Enschede. Ze had een speech in het Engels voorbereid. Die ging over Nederland en de vrijheid van denken, van religie en geaardheid. Dat je alles mag zeggen als het maar met respect is. Als een van de laatsten was ze aan de beurt. Ze wilde beginnen, maar er kwam niets uit haar mond. Hoe ze ook nadacht, de woorden waren weg. Ze richtte zich tot de jury en vroeg of ze haar vader ter assistentie mocht roepen. Dat mocht. Vader Bert beklom het podium en begon met de eerste regels. Daarna wist ze het weer en nam het over. Ze voelde zich verslagen. Zo hard geoefend en nu had ze het verpest. Met tranen in haar ogen stond ze daar, terwijl ze werd getroost door de aardige Miss Canada. Ze begreep er niets van toen er meisjes afvielen, maar zij steeds niet. Tot ze als laatste overbleef en bleek dat ze opnieuw had gewonnen. De jury waardeerde het dat ze naar een creatieve oplossing had gezocht tijdens haar black-out. De sjerp, de tranen en daarna haar brede witte lach.

Samen met haar moeder in 2016 bij de uitreiking van de Miss Beauty-verkiezing Beeld -

Met deze Miss Universe-titel kreeg ze het drukker en moest ze school soms missen. De docenten waren soepel, zolang ze de stof maar inhaalde. Ze kreeg een manager en werd actief als fotomodel en stijlicoon op Instagram. De titel opende ook deuren om iets voor anderen te betekenen. Zo werd ze ambassadrice voor het meldpunt Loverboyproblematiek Twente. Ze had van dichtbij meegemaakt hoe een collega-miss onder invloed raakte van een loverboy. Lotte wilde eraan bijdragen dat meisjes sterk in hun schoenen stonden. In een interview vertelde ze open over een periode waarin ze werd gepest omdat ze als enige in de klas bezig was met kleding en make-up. Het ligt niet aan jou als je wordt gepest, benadrukte ze.

Maar de titel viel haar ook weleens ongemakkelijk. "We staan hier met Miss Universe", riepen haar vrienden toen ze de discotheek niet in mochten. "Ik ben gewoon Lotte", zei ze boos. Ook op liefdesgebied gaf het haar soms onzekerheid: vallen de jongens echt op mij of willen ze pronken met Miss Universe?

Dit jaar zou ze eindexamen doen. Daarna wilde ze een tussenjaar nemen om te kijken wat bij haar paste. Tv-presentatrice leek haar wel wat. Alles lag open voor het zondagskind.

Als Miss Teen of Overijssel op de mountainbike fietsend voor het goede doel. Beeld -

In bed

In de voorjaarsvakantie ging ze met haar ouders op skivakantie in een Oostenrijks dorp waar het gezin al jarenlang kwam. In haar rode skipak schoot ze over de witte hellingen, 's avonds ging ze stappen met leeftijdsgenoten. De energie en levenslust spatten van haar af. Op de dag voor haar twintigste verjaardag, bleef ze in bed liggen omdat ze zich niet goed voelde. In de loop van de middag werd ze steeds beroerder en in de armen van haar ouders kreeg ze onverwacht een hartstilstand, waarschijnlijk als gevolg van een afwijking waar niemand van wist.

Op haar verjaardag lag Lotte in een Oostenrijks ziekenhuis waar ze in coma werd gehouden. Daarna werd ze overgeplaatst naar het universitaire ziekenhuis in München. Op de afdeling waar Lotte lag, werkte een Roemeense schoonmaker, Emanuel. Hij zag het beeldschone meisje in het ziekenhuisbed en haar ouders die dag en nacht bij hun dochter waakten en hoopten. Hij zag hoe het lichaam van het meisje het steeds meer opgaf. Bescheiden probeerde hij de ouders te steunen met vriendelijke woorden. Toen er geen hoop meer was, zei hij: "Lotte is zo schoon, zo puur, zo wit. Ze hebben haar ergens anders heel hard nodig."

Lotte van der Zee werd geboren op 21 februari 1999 in Enschede en overleed op 6 maart 2019 in München.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl. Lees meer naschriften op trouw.nl/naschrift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden