Lotingsleed in Amsterdam

Rekenmodel faalt. Gemeente gaat zelf kinderen op scholen plaatsen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Een kind dat is uitgeloot voor zijn favoriete school? Amsterdamse ouders laten het er niet bij zitten. Op het forum van Stichting Vrije School Keuze Amsterdam (VSA) plaatsten zij talloze oproepjes om hun kroost alsnog op de school van hun keuze te krijgen. "Dit vliegt gierend uit de bocht", zegt moeder en advocate Esther Sprenkeling. De gemeente grijpt in en neemt de coördinatie van het lotingsysteem over.

In Amsterdam vallen jaarlijks honderden teleurgestelde achtstegroepers buiten de boot. Om het lotingsleed te beperken, experimenteert de stad dit jaar met een rekenmodel dat de Nobelprijs won. Maar de onvrede over de eerste resultaten is groot. Tientallen scholieren blijken zelfs vergeten te zijn in het lotingsysteem.

De Amsterdams wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) heeft er geen vertrouwen meer in dat de schoolbesturen de problemen rond het matchingsysteem oplossen. Daarom neemt de gemeente de coördinatie over van de koepel van schoolbesturen, de Osvo. "We zorgen dat ouders van schrijnende gevallen een behoorlijk gesprek krijgen. Voor zo'n honderd kinderen moet er een goede oplossing komen", zegt Kukenheim.

Ouder Sprenkeling plaatste zelf ook een ruiloproep op het forum. Haar dochter werd uitgeloot voor het Geert Groote College en kwam terecht bij haar vijfde keuze, het Gerrit van der Veen. "Dat was een dag huilen, maar het is geen ramp", aldus Sprenkeling. "Wij laten het zo. Maar ik ga door voor de andere kinderen die buiten de boot zijn gevallen. Sommigen komen terecht op een school waarvoor ze 18 kilometer moeten fietsen en waar ze niemand kennen."

Sprenkeling spant een kort geding aan tegen scholenkoepel Osvo omdat ruilen in het nieuwe matchingsysteem verboden is. Tot wanhoop van veel ouders, zo blijkt uit de talloze ruilverzoekjes op het forum van VSA. Een ouder biedt zelfs 20.000 euro voor een plek op het Barlaeus, in ruil voor het 4de Gymnasium.

Bij het nieuwe systeem schrijven leerlingen zich niet in bij één favoriete school, maar maken ze een ranglijst. Via een algoritme plaatst een computer de leerlingen, wat ze de meeste kans zou geven om op de school van hun keuze terecht te komen. De kans om in je topdrie te belanden wisselt, maar liep volgens een studie uit 2013 voor Amsterdamse vwo-scholen op tot 99 procent.

Toch komt bij de eerste proef nog altijd 5 procent - zo'n 375 leerlingen - terecht op een school die niet in hun topdrie stond en gaat 26 procent niet naar de school van hun eerste keuze.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden