Loting in Parijs gunstig voor Nederlanders

amsterdam – De beide Nederlandse tennissers in het mannentoernooi van Roland Garros, dat morgen in Parijs begint, kunnen over de loting van gisteren niet al te ontevreden zijn. Thiemo de Bakker opent zijn eerste optreden met een partij tegen een nog onbekende speler uit het kwalificatietoernooi.

Robin Haase treft meteen een geplaatste speler. De Spanjaard Nicolas Almagro, 22ste op de wereldranglijst, is in Parijs als negentiende gepositioneerd.

De Bakker, nu de nummer 50 van de wereld, ontmoet, als zijn eerste wedstrijd goed afloopt, ook in de volgende ronde een tegenstander die voor hem wel te behappen lijkt – op papier althans. De Duitser Rainer Schüttler (75) is wat weggezakt in de ranking en de andere kandidaat, Guillermo Garcia-Lopez uit Spanje, maakt met zijn 38ste plaats ook niet de indruk onverslaanbaar te zijn.

Wat uiteraard niets zegt over het resultaat; dat blijft toch echt afhankelijk van De Bakkers eigen inzet, vorm en de daarop gefundeerde prestatie.

De Westlander bevindt zich trouwens helemaal in een deel van het wedstrijdschema dat perspectieven biedt om verder te komen. Als hij in de derde ronde op de aldaar verwachte Jo-Wilfried Tsonga stuit, kan hij zich gesterkt weten door zijn herinnering aan zijn spectaculaire triomf op de Fransman in de kwartfinales van het toernooi van Barcelona afgelopen april. Nooit eerder versloeg hij een speler uit de toptien.

Waar De Bakker vanwege zijn ranking recht had op automatische plaatsing voor het hoofdtoernooi, had Robin Haase al rekening gehouden met een gang door de kwalificatie. De tegenwoordig in het Belgische Turnhout wonende Hagenaar kon weliswaar met zijn beschermde status zwaaien, maar dat betekent voor een Grand Slam nog geen onbelemmerde toegang. De langdurig aan zijn knie gekwetste Nederlander staat slechts 202 op de wereldranglijst. Hij had verwacht dat voor zijn rechtstreekse toelating twee spelers moesten afvallen, maar merkte tot zijn verbazing en schrik dat er maar liefst nog vijf andere kandidaten in dezelfde situatie als hij verkeerden die bovendien hoger zijn gerankt. Moya was daarbij, en Nalbandian, Vliegen en Ancic.

De verwijzing daardoor naar de kwalificatie was een tegenvaller, maar Haase nam die manmoedig op. Hij was al onderweg naar Parijs voor de kwalificaties toen hij een sms’je kreeg met de boodschap dat met het afvallen van de Tsjech Stepanek de hoofdpoort naar Roland Garros toch voor hem openstond. ,,Ik ben maar doorgereden zodat ik in Parijs zou kunnen trainen met andere spelers’’, schrijft Haase op zijn website. ,,Achteraf gezien is dat nu al een goede beslissing geweest. Ik heb tot nu toe kunnen trainen met Ljubicic, Fernando Gonzales en wat kwalificanten.’’

Haase merkte al trainend dat ,,ik flink aan de bak moest.’’ Dat zal ook zo zijn in zijn eerste rondepartij tegen Almagro, de 24-jarige rechtshandige Spanjaard die dit jaar tot nu toe 22 van zijn 34 gespeelde partijen won (wereldtoer en grand slam). De cijfers van Haase ogen schrieler: hij speelde in 2010 op dit niveau negen wedstrijden en won er drie.

Mocht Haase niettemin met winst op de Spanjaard verrassen, dan wacht hem hoe dan ook een Belgische opponent: Kristof Vliegen (164) of Steve Darcis (110) die elkaar in de eerste ronde geloot hebben.

De praktijk leert overigens dat bespiegelingen op basis van ranglijsten nooit een eenvoudige optel- of aftreksom zijn. Daarmee wordt gelukkig voldaan aan een basisregel van sport: voorspelbaarheid dient uit den boze te zijn. Dus wil een verrassende uitslag nog wel eens tot opwinding leiden, maar dat Federer in de eerste ronde van de Australiër Luczak verliest of Nadal van de Fransman Mina is toch een al te gortige gedachte. Evenmin is een opmars van een Nederlander naar de eindfase van het toernooi een logische aanname.

Maar toch. Dat was het ook niet toen de ongeplaatste Martin Verkerk in 2003 de finale in Parijs bereikte. Het bleek, met permissie, de escapade van een eendagsvlieg, al was het voor het Nederlandse tennis een heel mooi moment en voor Verkerk een belevenis waarop hij nog een tijdje kon teren.

Het is de charme van een Grand Slamtoernooi dat er telkens weer onverwachte qualifiers opstaan of favorieten in een pril stadium hun Waterloo vinden. In Parijs zal dat komende week niet anders zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden