Loterijmiljonairs Gine en Vincent houden het bescheiden

Linda de Mol bij de Postcodeloterij Miljoenenjacht. Beeld ANP
Linda de Mol bij de Postcodeloterij Miljoenenjacht.Beeld ANP

Veel mensen zitten rond de jaarwisseling weer gespannen op de bank. Allemaal met de hoop dat ze eindelijk eens de gelukkige zijn in een van de grote loterijen en het nieuwe jaar beginnen als miljonair. Inmiddels weten Gine en Vincent hoe het is om rijk te zijn.

Het dorp stond op de kop, begin juli, toen de Postcodeloterij acht inwoners miljonair maakte. Nog altijd moeten Gine en Vincent wennen aan het idee dat zij daarbij horen. 'Het kwam over ons heen als een aardverschuiving.'

Opmerkelijk genoeg overheerste de eerste week bij Gine niet de euforie, maar voelde ze zich juist heel verdrietig. 'We waren met onze twee dochters en zoon al een gelukkig gezin, dat is niet anders geworden. Ik was zo bang dat de mensen anders naar ons zouden kijken, met andere verwachtingen. Het was een soort rouwproces dat ik doormaakte.' Pas later las ze in een begeleidend boekje van de loterij-nazorg dat die gevoelens vaker optreden.

Gunfactor
De loterij deelde bij nog 200 inwoners geldprijzen uit. Dat zorgde er volgens Gine en Vincent mede voor dat de mensen het elkaar wel gunnen. Op een enkele hardnekkige beller na hebben ze na het winnen van de prijs geen vervelende ervaringen gehad.

Tot enorme uitspattingen heeft het miljonairschap nog niet geleid, blijkt al snel wanneer ze aan de keukentafel terugkijken op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Nieuwe kussens voor de tuinstoelen was de eerste luxe die ze zich veroorloofden. 'Ik had zo'n hekel aan die versleten blauwe. Vincent had een halve dag vrij genomen om op een rijtje te zetten wat er was gebeurd en hoe we daar verder mee wilden. Dat deden we in het tuincentrum. Daar heb ik die kussens gekocht.' Ze vervingen het verrotte tuinhuisje en kochten een auto voor Gine, een tweedehandsje, zodat ze geen auto meer hoefde te lenen als ze naar haar werk gaat.

'Daar voelen we ons goed bij'
Hun leefpatroon konden ze de afgelopen maanden zoveel mogelijk in stand houden. 'Daar voelen we ons allemaal goed bij.' De kinderen hebben nog steeds hun bijbaantjes, vertelt Vincent. 'Ze moeten ervaren dat je moet werken voor je geld.' Het belangrijkste vinden ze dat de kinderen zonder financiële problemen hun studie kunnen doen. 'Zeker nu de studiebeurs wordt vervangen door een lening is het fijn dat je kunt zorgen dat er geen schulden zijn.'

Zijn grootste beslissing was om in te grijpen in zijn drukke baan en minder uren te gaan werken. Daar heeft hij zijn draai nog niet in gevonden, bevestigt Gine. 'Hij probeert nu in minder dagen net zoveel uren te maken als in een volledige week.'

Ze gaan de feestdagen vrijwel net zo in als vorig jaar. Het is dan topdrukte, want ze zingen allemaal in koren. Met verder op het programma een gezamenlijk etentje en Gine die weer enkele diensten in de zorg draait.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden