Lot Vogelaar was al eerder bezegeld

Vogelaar wilde ook de islam laten wortelen in Nederland. (FOTO ANP)

Terwijl Ella Vogelaar nog als minister op de Antillen verbleef, deed de PvdA-top al onderzoek naar haar beoogde opvolger. Zij wist van niets.

De PvdA-top nam al een aantal dagen geleden de beslissing dat minister Vogelaar van integratie diende op te stappen. PvdA-leider Bos verklaarde gisteren dat al eerder het benodigde antecedentenonderzoek naar haar beoogde opvolger, Eberhard van der Laan, gestart was.

Vogelaar verbleef in die tijd op de Antillen. Zij werd niet op de hoogte gesteld. Volgens Bos was daarvoor geen reden. Opstappen en opvolging zijn volgens hem twee gescheiden processen die beide hun eigen zorgvuldigheid vereisen.

Op een partijbijeenkomst over integratie, afgelopen maandag in Amsterdam, leverden veel PvdA-raadsleden, wethouders en andere locale sociaal-democraten, zware kritiek op Vogelaar. Haar lot was daarmee bezegeld, laat ook partijvoorzitter Lilianne Ploumen vandaag weten in een gesprek met Trouw.

Het kabinet trekt de brief in die Vogelaar naar de Kamer stuurde over de zogenoemde Antillianenindex. In die brief stelde Vogelaar, tot grote vreugde van de Antilliaanse regering, dat die index (een databank met persoonsgegevens van Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren) er niet komt.

Premier Balkenende prees Vogelaar gisteren tijdens een schorsing van de ministerraad. Hij liet doorschemeren dat zij onder druk van de PvdA-fractie uit het kabinet moest.

Bos stelde dat in de afgelopen tijd meerdere gesprekken met haar zijn gevoerd. Hij zei er de verantwoordelijkheid voor te nemen dat een persoon die hij graag had zien slagen, dat niet kon waarmaken.

Van der Laan werd gisterochtend door koningin Beatrix beëdigd. Na afloop liet hij weten zich goed te kunnen vinden in de ambities van het kabinet.

De nieuwe minister werd door tal van toplieden uit de PvdA, waaronder de Amsterdamse burgemeester Cohen en minister Ter Horst van binnenlandse zaken, geprezen. Hij wordt getypeerd als een getalenteerde bruggenbouwer.

Bos omschreef Van der Laan als iemand die in het publieke debat standpunten, waaronder de kabinetsvisie op integratie, helder voor het voetlicht kan brengen. „Als geen ander is hij in staat het verhaal neer te zetten en uit te dragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden