Lot Rotterdamse PvdA-wethouder Schrijer lijkt bezegeld

PvdA-wethouder Dominic Schrijer. Beeld anp

De politieke carrière van de Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer lijkt voortijdig stukgelopen, naar aanleiding van een hoogoplopende ruzie in het stadsbestuur over extra bezuinigingen.

Zowel zijn collega-wethouders als de PvdA-fractie zegden maandag het vertrouwen op in Schrijer, die in het college de portefeuille Sociale Zaken behartigt en tevens de politiek leider is van de PvdA in Rotterdam.

De in ongenade gevallen bestuurder koos ervoor om niet onmiddellijk op te stappen. Hij beraadt zich nog op zijn positie en is van plan zijn beslissing dinsdagochtend wereldkundig te maken. ,,Ik moet daar nog een aantal uren over nadenken en wil vanavond de zaken op een rijtje zetten'', zei hij.

Welke opties hij eventueel nog ziet, is onduidelijk. Behalve zijn eigen partij lieten ook de fractievoorzitters van coalitiepartners VVD, D66 en CDA weten niet meer verder te willen met Schrijer.

De 44-jarige wethouder raakte in conflict met het college en zijn fractie, omdat hij volgens eigen zeggen niet meer dan 100 miljoen euro wil bezuinigingen op het armoedebeleid en de bijstand. Meer bezuinigen zou neerkomen op sociale kaalslag en hij weigerde daaraan mee te werken. ,,Dat ga ik niet voor mijn verantwoordelijkheid nemen. Dan komt mijn geloofwaardigheid naar de kiezers toe in het geding.''

PvdA-wethouder Hamit Karakus deed de uitspraken en de genoemde bedragen van Schrijer af als ,,onzin''. ,,Wij komen geld tekort en hebben daarover binnen de partij gesproken, maar hebben daaraan nog nooit conclusies verbonden. Daarvoor gingen we maandag om tafel met het college'', zei Karakus, die destijds Schrijers tegenstrever was in de strijd om het politiek leiderschap van PvdA Rotterdam. Ook de fractie en het partijbestuur stelden dat Schrijer onjuiste informatie heeft gegeven.

Karakus onderstreepte nog maar eens dat in Rotterdam fors moet worden bezuinigd. ,,Het heeft geen zin in de ontkennende fase te blijven. Dat het voor alle partijen pijn zal doen, is ook helder''. De tekorten ontstonden onder andere door een onverwacht miljoenentekort in de begroting van Schrijer.

De bungelende wethouder nam maandagochtend zelf de vlucht naar voren door in de media te het beeld te schetsen dat zijn collega's in het college en zijn partij hem zouden willen dwingen tot asociale bezuinigingen.

Dat deed de deur dicht. De wethouders lieten unaniem weten geen vertrouwen meer te hebben in hun collega en enkele uren laten volgde de PvdA-fractie. Die eiste dat Schrijer onmiddellijk zijn ontslag zou indienen als wethouder van Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden