Lot regering-Prodi ligt nu in de handen van het parlement

Voor de Italiaanse premier Romano Prodi is het erop of eronder: vandaag stemt het parlement of hij door mag gaan. Bij nieuwe verkiezingen zou zijn rivaal Berlusconi een goede kans maken.

Pauline Valkenet en Rome

Het is erop of eronder voor de regering van Romano Prodi. De Italiaanse premier, die twintig maanden lang met de grootste moeite een wankele coalitie van negen centrum-linkse partijen in stand wist te houden, heeft gisteren besloten om het vertrouwen van het parlement te vragen.

Hij kwam tot die dramatische stap nadat een kleine partij plotsklaps uit zijn coalitie was gestapt. Vanmiddag stemmen de leden van de Tweede Kamer over de kwestie. Die van de Eerste Kamer zijn morgen aan de beurt. Zo zal blijken of Prodi nog genoeg parlementaire steun heeft. Mocht een van de twee kamers tegen hem stemmen, dan valt zijn regering.

Maandag verklaarde de kleine, christen-democratische partij UDEUR niet langer aan Prodi’s kant te staan. Partijleider Clemente Mastella – tot vorige week tevens minister van justitie – zei de handdoek in de ring te hebben gegooid omdat hij zich door zijn collega-ministers in de steek gelaten voelde.

Niet alle ministers schaarden zich namelijk openlijk achter Mastella toen vorige week bekend werd dat er een justitieel onderzoek naar hem loopt. Mastella en zijn vrouw, een politica in Napels, worden verdacht van corruptie, afpersing en machtsmisbruik.

UDEUR heeft in de Tweede Kamer veertien zetels en in de Senaat drie. In de Kamer is het verlies van veertien zetels te overzien; daar heeft Prodi nog altijd een meerderheid van bijna veertig zetels. Maar in de Senaat had centrum-links een superkrappe meerderheid van twee zetels. Daar loopt het nu dus spaak. Het lot van de premier ligt daarom in handen van de zeven bejaarde, onafhankelijke en ongekozen senatoren die er een lidmaatschap tot aan hun dood hebben (zoals bijvoorbeeld Giulio Andreotti en Francesco Cossiga).

De 68-jarige Prodi wil dolgraag blijven regeren. Hij zegt trots te zijn op wat hij tot nu toe heeft bereikt: de belastingontduiking is een beetje terug gedrongen, de werkloosheid is gedaald, de staatsfinanciën zijn ietsje beter op orde en er is een voorzichtige liberalisering van de markt op gang gezet.

Als Prodi een stemming verliest, kan de president hem vragen een nieuwe regering te vormen en aan te blijven. Het staatshoofd kan ook, en daar gokken veel commentatoren op, besluiten tot vervroegde verkiezingen. In dat geval bestaat er een goede kans dat Silvio Berlusconi terugkeert. De president kan ook kiezen voor een ’tussenregering’ die de hervorming van de kieswet doorvoert. Die ingreep moet Italië vrijwaren van voortdurende instabiliteit en alsmaar vallende regeringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden