Lot Nederlandse Europese Spelen in handen van sportbonden

Laura Smulders, Nederlandse troef op de Europese Spelen bij de BMX-wedstrijden. Beeld ANP
Laura Smulders, Nederlandse troef op de Europese Spelen bij de BMX-wedstrijden.Beeld ANP

Of het grootste sportexperiment van Europa in 2019 in Nederland te bewonderen is, hangt vanavond af van de 76 Nederlandse sportbonden. Dan stemmen zij over het plan van sportkoepel NOC*NSF om de Europese Spelen naar Nederland te halen. Sportkoepel NOC*NSF balanceert daarbij op een heel dun koord.

Een groot Europees toernooi, met veel Europese kampioenschappen in twee weken in één stad. Dat moet de eerste editie van het Europese sportevenement uitstralen als over 44 dagen in Bakoe, Azerbeidjan, het startschot wordt gegeven. Het is een experiment, dat een tegenhanger moet worden van de succesvolle Aziatische- en Pan-Amerikaanse Spelen.

Voor Nederland doen grote namen mee: wielrenner Marianne Vos, judo'er Henk Grol en Olympisch BMX-brons winnares Laura Smulders bijvoorbeeld. Dat klinkt mooi, maar de eerste editie kent nog kinderziektes. Veel topatleten laten het evenement schieten. Hierdoor wordt het zwemmen een juniorentoernooi en strijden bij het atletiek landen uit een lagere divisie om de ereplaatsen. In het basketball wordt een nieuwe 3 tegen 3-variant getest en roeien en paardensport staan niet op de agenda.

Nederland wil de tweede editie van dit toernooi graag organiseren, maar NOC*NSF ontmoette in de afgelopen lobbymaanden veel weerstand. Van heel veel enthousiasme bij de sportbonden was niet veel sprake. De vrees is groot dat er straks geld gaat naar een evenement dat niet belangrijk genoeg wordt geacht. Het grote lokkertje voor de sporters, dat de Spelen een kwalificatiemogelijkheid zijn voor de Olympische Spelen volgend jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro, is wellicht niet genoeg.

De kans op een unaniem 'ja' vanavond is daarom klein. Zwembond KNZB uitte vrijdag al haar ongenoegen over het plan, schreef het AD. "Op grond van de ons beschikbare informatie lijkt het geen haalbare kaart reeds in mei 2015 een onvoorwaardelijk bid bij het bestuur van het Europees Olympisch Comité op tafel te leggen", aldus de zwembond.

Ook de atletiekunie en de turnbond zijn niet onverdeeld enthousiast. Dat verschillende Europese bonden in de atletiek, roeien, zwemmen en wielrennen eind maart aankondigden over drie jaar in Berlijn een eigen European Games willen organiseren,was al als een dolkstoot in de rug.

Bovendien kost het organiseren van een dergelijk evenement miljoenen. 125 om precies te zijn, is de verwachting van de Nederlandse sportkoepel. Dat is op te hoesten door geld uit sponsoring (veertig miljoen), een bijdrage van het rijk (27 miljoen) en 58 miljoen van negen grote steden en vijf provincies.

NOC*NSF schermt met het feit dat dit bedrag een schijntje is in vergelijking met andere sportevenementen. Zo betaalt Bakoe naar verluidt 8 miljard. De Nederlandse Europese Spelen moeten gehouden worden in al bestaande accommodaties in verschillende steden (lees: kostendeling). De sporters slapen in voorzieningen dicht bij de topsportlocaties. Ook de reiskosten zijn dus minimaal. "De Europese Spelen 2019 in Nederland worden hét voorbeeld van een megasportevenement dat niet megalomaan hoeft te zijn'', stond in het voorlopige plan.

Maar de grote steden happen voorlopig niet. Rotterdam gaf in twee weken geleden al aan de kosten niet te willen dragen. Utrecht volgde vandaag. Zij vinden dat ze te veel geld moeten betalen voor wat ze er aan sporten voor terug krijgen. Den Haag, Amsterdam hebben nog geen besluit genomen, maar zijn enthousiast.

De steun van de steden is voorlopig nog de laatste zorg. Alles hangt vanavond af van de bondsbestuurders, die vanavond stemmen over het evenement. Stemmen zij voor, dan wordt een voorstel om 125 miljoen te investeren in het sportevenement verder uitgewerkt. Komt er een 'nee', dan gaat het plan de ijskast in. Toch is NOC*NSF positief, en ook de zwembond kon er niet omheen, zei directeur Jan Kossen in het AD: "De wil om het te organiseren lijkt groter dan de behoefte aan reëel inzicht in de status van de Europese Spelen in 2019.''

Komt er een 'ja',dan wordt half mei duidelijk of Nederland de Europese Spelen krijgt. Dan geeft het EOC uitsluitsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden