Lot ’lelijk kreng’ in handen van Hagenaars

Wat is de toekomst van de Amerikaanse ambassade? Slopen of bewaren als symbool van wederopbouwarchitectuur. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

De Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag is omstreden. Nu de Amerikanen vertrekken, worstelt de gemeente met de vraag: slopen of laten staan?

Wat zal koningin Beatrix gisteren gedacht hebben, toen de Gouden Koets het Lange Voorhout verliet richting Binnenhof? Zag ze, achter de zwaaiende menigte een vervuild gebouw met tralies voor de ramen, een politiepost en de hoge hekken? Of zag ze daar op de hoek een bijzonder pand met grote historische waarde?

Waarschijnlijk geen van beide. De meeste mensen keren de Amerikaanse ambassade op Lange Voorhout nummer 102 het liefst de rug toe.

Maar denk die hekken weg, en de bewaking. Laat de anti-rampalen verdwijnen. Is de ambassade dan nog steeds een doorn in het oog?

De gemeente Den Haag worstelt met die vraag. De Amerikanen zullen na 2012 het gebouw verlaten en verhuizen naar een groot, nieuw onderkomen in Wassenaar. Ambassades van de Verenigde Staten worden sinds de terreuraanslagen op de Twin Towers extra bewaakt. De situatie in de Haagse binnenstad is met alle veiligheidsmaatregelen onhoudbaar geworden, vindt de gemeente.

Het is nog onduidelijk of het gebouw blijft staan. Wethouder Marnix Norder (PvdA, monumentenzorg) heeft een cultuurhistorische verkenning naar het pand laten uitvoeren. Daarin staat dat het gebouw ’van belang is voor de appreciatie en verspreiding van naoorlogse, modernistische architectuur in Den Haag’. Met dat onderzoek in de hand, zegt hij: „Laten staan. Het is een uniek voorbeeld van de Haagse wederopbouwarchitectuur. Het straalt enthousiasme uit, dat wordt zo niet meer gemaakt. Als je sloopt, gum je een stukje geschiedenis uit.”

Norder zou er het liefst een gemeentelijk monument van maken. Daarmee is behoud gelijk veilig gesteld. Maar hij beslist niet alleen. Het college is verdeeld over de toekomst van de huidige ambassade. Daarom vraagt Norder deze maand om de mening van Hagenaars. Zij kunnen niet alleen pleiten voor behoud of sloop, maar ook aangeven wat de nieuwe bestemming moet worden.

Uit de eerste honderd reacties blijkt dat de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer een omstreden pand heeft ontworpen. Norder: „De helft zegt ’lelijk kreng, neerhalen dat pand’. De andere helft komt met historische en architectonische argumenten om het gebouw vooral niet te slopen.”

Het pand zou omgebouwd kunnen worden tot veteranenhotel, wordt gesuggereerd. Of tot studentenappartementen. Laat het Residentieorkest er naartoe verhuizen, stelt een Hagenaar voor. Er wordt nog gezocht naar een geschikte locatie voor het Huis van de Democratie. En de gemeente hoopt nog steeds dat het Nationaal Historisch Museum in Den Haag komt.

Een culturele bestemming ligt voor de hand, vertelt Norder, maar er ligt nog niets vast.

Voorzitter Charles van Beuningen van de stichting Vrienden van het Lange Voorhout zegt: „Slopen zou zonde zijn. Wat het gebouw wel nodig heeft, is een grondige gevelreiniging. Het is sinds de bouw in 1957 gegroeid in zijn rol. Nummer 102 is een deel van de familie geworden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden