Lot kleine omroepen lijkt bezegeld

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

De kleine levensbeschouwelijke omroepen als Ikon, de Joodse Omroep, RKK en Human verdwijnen als het aan het kabinet ligt definitief. Eerder werd al bekend dat zij hun budget per 2016 verliezen. Gisteren maakte staatssecretaris Sander Dekker duidelijk dat volgens hem daarmee ook hun bestaansrecht verdwijnt.

Dat betekent niet dat er straks geen levensbeschouwelijke programma's meer te zien zijn op Nederland 1, 2 en 3, benadrukt Dekker in het voorstel voor een nieuwe Mediawet. De publieke omroep krijgt vanuit het ministerie de opdracht religieuze programma's te blijven maken. Het opheffen van de omroepen is vooral een bezuinigingsmaatregel, schrijft hij. De komende jaren raakt de publieke omroep een derde van het budget kwijt.

In de nieuwe Mediawet is verder plek voor maximaal acht omroepen, in plaats van 21 nu. Eventuele nieuwkomers moeten zich aansluiten bij een bestaande omroep. Dat geldt ook voor de huidige aspirantomroepen WNL en Powned.

De Raad van State vindt de plannen van het kabinet om het publieke bestel efficiënter te maken niet voldoende gemotiveerd. De ChristenUnie spreekt van een 'verdere aantasting van het pluriforme bestel'.

Leo Fijen, hoofd van de RKK, noemt het slotakkoord 'pijnlijk'. "Er komt een einde aan 55 jaar omroepgeschiedenis die uniek is in de wereld", zegt hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden