Lot Deutsche Bank treft heel Europa

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De manier waarop de Duitse regering de problemen bij Deutsche Bank aanpakt zal bepalend zijn voor de toekomst van Europa. Dat zegt de vooraanstaande Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz in een interview met Trouw. "De kans is groot dat Duitsland vooral in het eigen belang zal handelen en niet in het belang van Europa", aldus de Nobelprijswinnaar.

De laatste weken loopt de spanning rond de grootste bank van Duitsland steeds verder op. Deutsche zou er dusdanig zwak voor staan dat een redding onvermijdelijk is. Sinds de laatste bankencrisis zijn Europese regels opgesteld die bepalen hoe banken failliet kunnen gaan zonder dat de belastingbetaler voor de schade opdraait. Het was vooral Duitsland dat aandrong op deze regeling. Nu Duitsland zelf aan de beurt is met een bank in nood, moet blijken wat de nieuwe regels waard zijn. Gelden ze alleen voor Griekse en Italiaanse banken, of toch ook voor Duitse? Een eventuele redding van Deutsche zal dat duidelijk maken, zegt Stiglitz.

"Ik verwacht dat Duitsland zal kiezen voor een oplossing die goed is voor Duitsland, en niet noodzakelijkerwijs goed voor Europa", zegt de econoom. "Dat zal in het zuiden het beeld versterken dat binnen de eurozone met twee maten wordt gemeten, dat er regels zijn voor het noorden en voor het zuiden. Dat zal de verhoudingen binnen Europa nog verder op scherp stellen."

Die verhoudingen zijn sinds 2008 al niet goed. Landen als Griekenland, Frankrijk en Italië willen soepeler omgaan met de regels, Duitsland en Nederland willen daar niets van weten. Analisten vrezen nu dat Duitsland zelf de regels oprekt om toch staatssteun te geven aan de grootste bank van het land.

Boete
De paniek rond Deutsche Bank begon twee weken geleden toen de Amerikaanse justitie een boete oplegde van 12,5 miljard euro. Deutsche was betrokken bij de verkoop van rommelhypotheken in de aanloop naar de financiële crisis van 2008. Minister Dijsselbloem van financiën had gisteren geen goed woord over voor die sanctie. Die zou buitenproportioneel zijn, en daarmee de financiële stabiliteit bedreigen.

Want Deutsche is een zogeheten systeembank, de grootste van Europa nog wel. Als Deutsche begint te wiebelen, breekt bij alle financiële instellingen binnen en buiten de eurozone het zweet uit.

En wiebelen deed Deutsche Bank. Nadat de boete op de mat viel, daalden de beurskoersen. Er kwamen geruchten over staatssteun en hedgefondsen die bij de bank weg zouden lopen, waardoor de koersen verder en verder zakten. Een aandeel Deutsche Bank kostte gisteren 11,57 euro. Een jaar geleden was dat nog ruim 27 euro.

Dijsselbloem wil de hoge boete bij het IMF op de agenda plaatsen. Maar volgens Stiglitz heeft Deutsche Bank de problemen vooral aan zichzelf te danken. "De Amerikaanse justitie heeft lang geprobeerd te schikken vanwege ernstige overtredingen, maar Deutsche Bank werkte van alle banken het minste mee. Dan is er geen enkele reden om niet de zwaarste behandeling te krijgen." Volgens Stiglitz is er voldoende ruimte om alsnog te schikken, omdat ook de Amerikaanse justitie kijkt naar de marktreacties op de boete.

"Wat er nu met Deutsche gebeurt maakt de financiële markt in New York erg nerveus. We weten dat justitie niet altijd het recht dient en rekening houdt met de reacties op de markten, ook al moeten ze dat eigenlijk niet doen. Dus misschien dat de Amerikaanse aanklager een beetje gas terugneemt." De laatste berichten lijken dat te bevestigen. Volgens persbureau AFP is Deutsche dicht bij een schikking van 4,8 miljard euro.

Een uitgebreide versie van hetinterview met Stiglitz verschijnt dinsdag in de Verdieping

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden