Lot Afghaanse tolk verdeelt de Kamer

Geen debat over asielaanvraag van tolk die voor Defensie werkte

NICOLE BESSELINK en REDACTIE POLITIEK

Een Afghaanse tolk die niet in Nederland mag blijven, doet de gemoederen hoog oplopen in Den Haag. Regeringspartijen VVD en PvdA weigerden gisteren om in debat te gaan over Abdul Ghafoor Ahmadzai, tot ontsteltenis van de oppositie.

Ahmadzai werkte tijdens militaire missies in zijn land als tolk voor Nederland en de VS. In 2010 sloeg hij op de vlucht nadat zijn broer was vermoord door de Taliban, vertelde hij vorige maand in NRC Handelsblad. Hij denkt dat ze het op hem hadden gemunt. Ahmadzai vroeg zonder succes asiel aan in Noorwegen en Duitsland, alvorens in Nederland aan te kloppen.

Daar zit het probleem. Europese regels bepalen dat het land waar een asielzoeker zijn eerste asielaanvraag indient, verantwoordelijk is voor die aanvraag. Noorwegen dus. Nederland vindt Ahmadzais werkzaamheden voor Defensie onvoldoende reden 'om de verantwoordelijkheid voor de behandeling van een asielaanvraag over te nemen', schreef staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie) donderdag aan de Tweede Kamer.

Ook vindt Teeven het niet nodig Ahmadzais asielprocedure in Nederland over te doen, omdat hij alle vertrouwen heeft in de bevindingen van zijn Noorse collega's. Die zagen destijds 'geen gronden om aan te nemen dat betrokkene te vrezen heeft voor vervolging of onmenselijke behandeling', aldus Teeven. Nederland zou tot 'eenzelfde uitkomst' komen.

Dat vinden oppositiepartijen als D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks curieus. De tolk werkte immers voor Nederland, niet voor Noorwegen. Vorig jaar schreef het kabinet nog dat 'mensen die in levensgevaar verkeren omdat zij voor de Nederlandse missie hebben gewerkt, op steun moeten kunnen rekenen'.

Nu Nederland Ahmadzai wil uitzetten naar Noorwegen, dat hem zal willen terugsturen naar Afghanistan, wil de oppositie een debat. Ze probeerde dat gisteren via een procedurevergadering af te dwingen, maar VVD en PvdA lagen dwars.

Die uitkomst leidde tot ontsteltenis. Niet alleen bij Kamerleden en militaire vakbonden, ook bij PvdA-leden in het land. 'Tot zover het humane asielbeleid waar mijn PvdA voor zou staan', twitterde Leids bestuurslid Jelte Liemburg. 'Wat een beschamende en onbegrijpelijke vertoning', oordeelde voorzitter Bart van Bruggen van de PvdA-jongerentak.

De coalitie verdedigt zich met het argument niet over individuele gevallen te willen praten, een ongeschreven Haagse regel. De PvdA wijst er verder op dat Ahmadzais zaak nog onder de rechter is. Daaronder zal de zorg schuilgaan dat als één tolk verblijfspapieren krijgt, andere ingehuurde krachten zich ook zullen melden. Plus hun families. Bewindslieden zijn om die reden terughoudend dergelijke kwesties in de openbaarheid op te lossen.

Als compromis staat er nu voor volgende week een algemeen debat op de agenda over tolken bij Defensie. Daarin zal de situatie van Ahmadzai ongetwijfeld aan bod komen. Helemaal nu ook de publieke verontwaardiging toeneemt. Het aantal handtekeningen onder een petitie tegen Ahmadzais uitzetting steeg gisteren tot boven de 7000.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden