Losse contacten

Wat moet het nieuwe kabinet met de multiculturele samenleving? In deel 7 en slot van deze korte serie Jan Jaap de Ruiter: mogelijkheden genoeg voor een warme relatie tussen politici en moslims.

Het is vrijwel onvoorstelbaar premier Balkenende te horen antwoorden op de vraag of hij wel eens met Marokkanen praat: 'Ermee praten, mijnheer? Ik ga ermee naar bed!' -à la Pim Fortuyn. Toch ligt in het indertijd gevatte antwoord van Fortuyn een kern van waarheid. Is het tot één vlees worden immers niet de ultieme samensmelting van twee mensen of (metaforisch gezien) van twee bevolkingsgroepen?

Wat heeft dit kabinet met de honderdduizenden oorspronkelijk niet-Nederlanders, waarvan zeer velen moslim zijn? Laat ik bij de grootste partij van deze regering beginnen, het CDA. Wie aan het CDA denkt, denkt onder andere aan barmhartigheid, een mooi christelijk begrip, maar tegelijkertijd een onverwachte brug naar de islam. Want een simpele analyse van de Heilige Schriften, Oude Testament, Nieuwe Testament én Koran toont aan: in het Oude Testament is 27 keer sprake van barmhartigheid, in het Nieuwe Testament 28 keer en in de Koran maar liefst 114 keer! Psalm 119 vers 156 verhaalt: 'Uw barmhartigheid is groot, o Here'. 2 Corinthe 1:3 prijst God aldus: 'Geloofd zij God.... de Vader der barmhartigheden', en in de koranische Soera van het Verhaal (28:86) staat: Jij had niet verwacht dat het boek (de Koran, JJdR) aan jou overgebracht zou worden; het is enkel uit barmhartigheid van jouw Heer.' Het moge duidelijk zijn dat de God der christenen en de God der moslims, of zij dezelfden zijn of niet, barmhartig zijn. Het CDA heeft op deze gemeenschappelijke basis alle aanleiding te flirten met de moslims in dit land en hen in het bed van de macht te trekken.

Maar wat heeft de VVD hieraan? De VVD heeft weinig op met religie; de VVD staat voor individuele vrijheid en ontwikkeling. Hoe kan de VVD in godsnaam een warme relatie opbouwen met die grote groep allochtone moslims in dit land? Het klinkt bizar maar daarvoor reikt de glorieuze Koran de liberalen een onverwachte hand: in Soera van de Koe (2:256) staat: 'In de godsdienst is geen dwang' en in Soera van de Ongelovigen (109:6): 'Jullie hebben jullie godsdienst en ik heb de mijne'. Voor de Koran moet religie blijkbaar leuk blijven en er is een vanzelfsprekende islamitische tolerantie ten opzichte van het feit dat andere mensen andere religies kunnen hebben: een liberaal standpunt.

Ziet u het voor zich? Er zit een triootje in de lucht van Balkenende, Zalm en de representant der moslims in Nederland (m/v). En D66? Ik weet het niet. In mijn voorstelling zie ik die partij slechts ritmisch meedeinen op de bewegingen van het trio. Aan de zijlijn, wel te verstaan. De partij mist op de een of andere manier nu eenmaal de benodigde sex-appeal.

Seks en intimiteit zijn één ding; het in een relatie uitoefenen en delen van gezag over elkaar, over het bezit en over eventuele kinderen is een andere zaak. Laat ik wat Chinese zelfkritiek beoefenen: van de allochtone wetenschappelijke leden van het prestigieuze multiculturele onderzoekscentrum Babylon, verbonden aan mijn Tilburgse Universiteit, heeft er tot op de dag van vandaag geen enkele in het dagelijks bestuur gezeten. Het zijn vlaai- en kaaskoppen die er de dienst uitmaken; de couscouskoppen horen de voor het wetenschappelijk onderzoek zo belangrijke besluiten van het bestuur slechts aan.

Zoals Naima el Bezaz eerder in deze rubriek schreef: allochtone expertise is er genoeg; ik voeg daaraan toe: affectie voor multiculturele samensmelting is er ook voldoende. Maar om de macht vervolgens te delen of uit handen te geven, je daadwerkelijk afhankelijk te stellen van de nieuwkomers: daar heb je wel een heel goed huwelijk voor nodig. Tot die tijd zal het, vrees ik, bij losse contacten blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden