buitenland

Loslippige François Hollande vertelde wel erg veel

President Hollande (links) tijdens een overleg in het Elysée. Beeld reuters
President Hollande (links) tijdens een overleg in het Elysée.Beeld reuters

Onthullende achtergrondgesprekken met de Franse president staan afgedrukt in een boek. De kritiek barst los.

Kleis Jager

Is François Hollande straks kandidaat voor nog eens vijf jaar? Zelfs zijn grootste vrienden twijfelen, na de publicatie van een boek waarin hij zijn mond voorbijpraat.

De Franse president ligt zwaar onder vuur vanwege tientallen achtergrondgesprekken die hij de afgelopen jaren voerde met twee journalisten. Het resultaat van die sessies, getiteld 'Een president zou dat niet moeten zeggen...' ('Un président ne devrait pas dire ça...') zorgt al meer dan een week voor dagelijkse ophef.

En het is dan ook niet niets, wat Hollande allemaal vertelde aan Fabrice Lhomme en Gérard Davet. Zo vernemen we dat hij vindt dat er te veel immigranten in Frankrijk zijn. En dat 'niemand kan ontkennen' dat er een probleem is met de islam. Dat staat haaks op de Hollande die in toespraken voortdurend waarschuwt voor 'stigmatiseren en uitsluiten'.

Al even loslippig blijkt Hollande als het gaat om diplomatieke geheimen. Zo onthult hij dat de Griekse premier Tsipras aanstuurde op het vertrek van zijn land uit de eurozone en dat hij daarvoor om hulp vroeg van Poetin. Poetin had Hollande toevertrouwd dat Tsipras in Rusland drachmen wilden laten drukken omdat Griekenland niet meer over een geschikte drukkerij beschikte.

Verbazingwekkend onvoorzichtig, maar dan op een ander niveau, is ook zijn uitspraak dat de voetballers van het nationale elftal 'domme, door en door verwende kinderen' zijn.

Tekst loopt door onder afbeelding.

François Hollande Beeld anp
François HollandeBeeld anp

Een illegale operatie

Maar ronduit verbijsterend is Hollande's ontboezeming dat hij opdracht heeft gegeven 'zeker vier terroristen' te liquideren. Het gaat om een illegale operatie van de DGSE, de Franse inlichtingendienst. Daarover spreek je niet, beseft Hollande te laat. Een maand later probeert hij er een draai aan te geven. Zij uitleg overtuigt niet erg: "Wij hebben een lijst met namen van mensen die geëlimineerd zijn, maar wij maken geen lijst met mensen die wij willen elimineren".

Alain Juppé, de favoriet voor het Elysée bij de rechtste oppositie, reageerde gisterochtend met ingehouden woede op de lichtzinnigheid van het staatshoofd. "Een president hoort zijn mond te houden over dit soort zaken. Absolute transparantie brengt onze veiligheid in gevaar." Jean-Marc Ayrault - Hollande's eigen minister van buitenlandse zaken die er niet best afkomt in het boek - liet zijn baas hard vallen. "Het enige interessante aan het boek is de titel", zo luidde zijn enige commentaar.

De vraag is of 'Een president zou dat niet moeten zeggen' het politieke lot van Hollande bezegelt. Het was al niet meer zo zeker of hij meedoet aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Volgens sommige peilingen heeft nog maar 15 procent van de kiezers een postitief oordeel over Hollande, een absoluut laagterecord. Het boek heeft nu zelfs zijn trouwste supporters aan het twijfelen gebracht. Deze week had een site - Pour nous c'est lui (Hij is onze man) - de lucht in moeten gaan, die zijn kandidatuur moest ondersteunen. De lancering is voorlopig uitgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden