'Loser' glijdt volgens plan naar NK-winst

Groeneveld eerste in marathon op natuurijs, alle podiumplekken voor BAM

ERIC DE JAGER | ELBURG

De wedstrijd van het jaar winnen en toch voor loser worden uitgemaakt. Het gebeurde Christijn Groeneveld gisteren op het Veluwemeer bij het Nederlands marathonkampioenschap op natuurijs. De BAM-ploeg van Groeneveld en coach Jillert Anema legde beslag op alle medailles.

"Dat die loser toch nog een winnaar wordt." De uitspraak van Anema over zijn winnaar is hard. De trainer is niet van de fluwelen handschoenen en dat werkt, getuige de zege van Christijn Groeneveld. In 2010 stuurde Anema hem weg uit de BAM/Renault-ploeg, omdat hij geen winnaarsmentaliteit had. "Hij is de snelste van allemaal. Als je je dan altijd in een knechtenpositie manoeuvreert, zit je in een te sterk team."

Groeneveld vertrok naar AMI Kappers, met de belofte dat hij mocht terugkeren als hij had leren winnen. Een dag na zijn eerste zege hing Jillert Anema alweer aan de lijn.

"Ik moest een jaar voor mezelf rijden, in een andere ploeg", blikt Groeneveld terug op zijn verbanning. "Dat ging goed. Ik heb geleerd te winnen, alleen te rijden. Niet alleen achter anderen aan."

Aan afwachtende schaatsers heeft Jillert Anema een broertje dood. "Als je een marathonhart hebt, rijd je niet op veilig, dan val je aan van de eerste tot de laatste minuut." Zijn rijders hadden de boodschap begrepen, maar de omstandigheden op het Veluwemeer bij Elburg waren eigenlijk te goed. Er zaten weinig scheuren in het ijs en de wind kwam niet hard van de zijkant.

"Het plan was: de tien kleine negertjes. Zorg dat je van voren zit en laat van achteren iedereen afvallen. De tegenstander langzaam slopen. We wilden alles uit elkaar rijden, tot er één overbleef. Dat is het ultieme streven: iedereen de tent in rijden. Een massasprint kun je altijd verliezen. Alleen aankomen is een zekerheid."

Uiteindelijk bleven er drie 'kleine negertjes' over. Groeneveld en Arjan Stroetinga van BAM en Jan van Loon van De Haan Westerhoff. De twee ploeggenoten spraken af Van Loon te verlaten zodra hij van kop af zou komen. Groeneveld sprong en bleef weg. Stroetinga liet de gesloopte eenling daarna achter. Hij pakte zilver, Van Loon werd twintigste.

Tussen 1996 en 2009 lag er niet genoeg ijs voor een titelstrijd. In Elburg traden de bikkels met de lange adem alweer voor de vijfde keer op rij aan voor het NK. Het maakt de zege van Groeneveld niet 'gewoon', verzekert hij. "Dit is de mooiste wedstrijd om te winnen. Het zijn er nu toevallig vijf op rij, maar het is nooit zeker dat het kan, een NK op natuurijs. Het blijft een zeldzaamheid."

De gekte die het natuurijs losmaakte in Nederland, staaft de gedachte van Groeneveld. Ook het NK op het Veluwemeer was een hoogmis voor ijsfolklore. Erwtensoep, broodjes worst, honderden wollen sponsormutsen en het gedempte geluid van applaudisserende handschoenen. Het ijs kraakte flink onder het gewicht van de toeschouwers bij de finish, maar een chaos zoals bij de toertochten bleef uit.

Er was maar één man die de wintergekte aan zich voorbij liet gaan. Jillert Anema bleef de hele wedstrijd binnen, op een vakantiepark naast het parkoers. Gordijnen dicht, televisie aan. Zijn aanwijzingen gaf hij telefonisch door aan een assistent. "Zo kon ik beter zien wie er goed waren." Vanuit huisje nummer elf werd van Christijn Groeneveld een winnaar gemaakt.

Mariska Huisman: Het mooiste ijs om te winnen
Mariska Huisman begon gisterochtend in Elburg als grote favoriet aan het NK marathon op natuurijs. Ze maakte de verwachtingen waar door mee te springen in de kopgroep en, nadat die was teruggepakt, de massasprint van het peloton te winnen.

Huisman kon haar geluk niet op: "Als het vriest, staat heel Nederland op z'n kop. Mensen nemen vrij van werk, toertochten zijn overvol, dit is super-Nederlands. Dit is het mooiste ijs om kampioen op te worden."

De winnares vierde haar nationale titel met een buikschuiver. Dat was geen verwijzing naar haar ploeggenote Lisanne Soemanta, die bij het Nederlands kampioenschap op natuurijs vallend over de finish kwam en daarvoor werd gediskwalificeerd. Daartegen loopt nog een protest. "Ik dacht helemaal nergens bij na, ik was alleen maar blij. Ik ga niet terugkijken als ik een kampioenschap win."

De vrouwen maakten er een levendige wedstrijd van op het Veluwemeer, met tal van ontsnappingspogingen. De laatste kopgroep werd kort voor de streep bijgehaald, maar Huisman en Foske Tamar van der Wal konden meekomen en werden eerste en tweede. Daniëlle Lissenberg-Bekkering werd derde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden