Loroupe geeft Rotterdam tweede wereldrecord

ROTTERDAM - Een marathon laat zich niet regisseren. Schema's veranderen in waardeloze vodjes papier als het lichaam de bevelen van het hoofd niet meer kan opvolgen. Fabian Roncero zat op drie kilometer van de finish ruim onder het schema van het wereldrecord, toen een pijnlijke spier in het rechterbovenbeen hem een halt toeriep. De onverwachte rek- en strekoefeningen op de Maasboulevard kostten de Spanjaard de voordelige marge die hij in de voorgaande 39 kilometer had opgebouwd.

Met zijn winnende eindtijd (2.07.26) kwam Roncero uiteindelijk 36 tellen te kort om het wereldrecord van de Ethiopiër Belayneh Densamo uit de boeken te lopen. Dat record, in 1988 in Rotterdam gevestigd, begint een bijna eeuwigdurende status te krijgen. De dikke laag stof die er ook op het wereldrecord bij de vrouwen lag, werd gisteren in de Maasstad weggeblazen door Tegla Loroupe. De kleine Keniaanse, afgelopen vrijdag nog onderscheiden met de Gouden Schoen voor de beste atlete uit 1997, haalde negentien seconden af van de mondiale toptijd die de Noorse Ingrid Kristiansen alweer twaalf jaar terug in Londen had gelopen. Haar recordtijd van 2.20.47 leverde Loroupe de bonus van 150 000 dollar op.

Twee jaar geleden had Loroupe in New York een ontmoeting met Kristiansen. “Zij vertelde mij toen dat er maar een loopster was die haar record kon breken en dat was ik”, kon Loroupe zich gisteren herinneren. De winst in de City-Pier-City loop gaf de vriendelijke Afrikaanse een goed gevoel. In Den Haag verbeterde Loroupe parkoersrecord dat Kristiansen in 1991 had gelopen. Dat gaf haar vertrouwen. Als het op de halve marathon kan, moet het ook op de hele marathon mogelijk zijn, zo filosofeerde Loroupe. Ze kreeg het gelijk aan haar zijde, hoewel ze na dertig kilometer exact veertig seconden boven het wereldrecordschema van Kristiansen zat.

“Ik had een beetje last van de wind”, zei de bescheiden en fragiele Loroupe (39 kilogram licht) op haar bekende fluistertoon. “Ik moest iets aan snelheid terugnemen, maar gelukkig herstelde ik weer.” Ze overwon de moeilijkheden met behulp van haar twee onafscheidelijke metgezellen, haar landgenoten Bernard Boiyo en Jacob Losian. De aanwezigheid van haar twee trainingsmaatjes vormde een van de redenen waarom Loroupe voor de marathon van Rotterdam had gekozen en niet voor die van Londen, volgende week zondag. In de Britse hoofdstad lopen de vrouwen een aparte wedstrijd en is Loroupe op zichzelf aangewezen. Toch merkte ze gisteren op dat ze ook alleen in staat was geweest het record van Kristiansen te breken. “Ik had een goede voorbereiding en ik geloofde in mijzelf.” Wel gaf ze toe dat ze in de laatste twee kilometer 'een beetje moe' was, maar na de finish had ze voldoende energie over. Ze maakte een vreugdesprongetje en wierp zich in de armen van haar hazen. Vorig jaar zeeg ze onmiddellijk na de eindstreep dodelijk vermoeid ineen. “Als je een wereldrecord loopt, heb je helemaal geen last van vermoeidheid.”

De wedstrijd bij de vrouwen was geen wedstrijd, het was Loroupe tegen de klok. Dat was een bewuste keuze geweest van de organisatie in Rotterdam. Met het aantrekken van Loroupe werd op één paard gegokt, maar wel op een paard met uitzonderlijke kwaliteiten. Hoewel de Keniaanse voor een vriendenprijs naar Rotterdam kwam, blokkeerde zij de komst van drie, vier andere sterke loopsters. Dat had de strijd zeker verhoogd, maar de kans op een wereldrecord verkleind. “Roterdam is gewoon de beste marathon”, zei Loroupe in haar dankwoord. “Er worden op dit parkoers altijd goede tijden gelopen.”

Waar Loroupe het wereldrecord pas in de slotfase van de race binnen bereik kreeg, daar zag Roncero een verbetering van de mondiale toptijd in de laatste kilometers in rook opgaan. Op 35 kilometer zat de 24-jarige atleet uit Madrid 44 seconden onder het schema van Densamo, tien jaar terug in Rotterdam. Hij hoefde de wedstrijd alleen maar uit te lopen, maar juist dat lukte hem niet. Wedstrijdleider Jos Hermens keek vanaf de motor met ontzetting toe hoe Roncero tot tweemaal toe zijn verkrampte bovenbeenspieren moest oprekken. “Na de eerste stop was ik nog niet in paniek”, keek de Spanjaard terug, “maar na de tweede keer wist ik dat het onmogelijk was het wereldrecord te breken. Ik dacht zelfs dat ik helemaal niet meer verder zou kunnen.”

Roncero staat bekend als een onstuimige loper, die tactisch vaak domme dingen doet en geen respect voor tijden heeft. Tijdens het onlangs gehouden WK veldloop in Marrakesh vroeg hij na twee ronden aan alle Afrikaanse topfavorieten of het misschien niet een beetje harder kon. Door zijn prestatie in Marrakesh (hij werd tiende) en zijn uitstekende tien kilometer in Lissabon (27.14.44) bestempelde Hermens Roncero als de favoriet voor de winst èn het wereldrecord in Rotterdam. Als extra stimulans gaf hij de Spanjaard een bedrag van 10 000 dollar boven zijn startgeld van 20 000 dollar. Roncero waardeerde dat gebaar en trok fiks van leer. Hermens kon hem niet bedwingen, al vanaf het startschot maande Roncero de hazen tot een nog hogere snelheid. Na 25 kilometer plaatste hij een demarrage, die de concurrenten naar adem deed snakken. De Portugese favoriet Domingos Castro, winnaar van vorig jaar, hield het direct voor gezien en zocht samen met de Keniaan Eric Kimaiyo troost in het atletenhotel.

De versnelling na 25 kilometer leek Roncero in een luie stoel naar de finish te brengen. De extra inspanning plus het feit dat hij volgens Hermens te weinig had gedronken, zorgde voor een dramatische ontknoping van de achttiende Rotterdamse marathon. Bong Ju Lee kreeg Roncero nog in het vizier, maar de Zuid-Koreaan moest uiteindelijk toch met de tweede plaats genoegen nemen. Opmerkelijk was de derde plaats van de Italiaan Danilo Goffi, die vrijwel de gehele wedstrijd alleen moest lopen. Roncero perste in de laatste kilometer onvermoedde krachten uit zijn lichaam. Het wereldrecord zat er dan niet meer in, een verbetering van het Spaanse record (2.08.05, Martin Fiz) schonk hem ook veel voldoening. Hij is de eerste Spanjaard die onder de 2.08 liep en dat telt in een land waar de midden- en lange afstandslopers in hoog aanzien staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden