Lord Rothschild zou voor de KGB hebben gewerkt

Volgens de Australische schrijver en documentairemaker Roland Perry was de Britse Lord Rothschild de vijfde man in een spionnensyndicaat dat werkte voor de voormalige Sovjet-Unie. Lord Rothschild is in 1990 op 79-jarige leeftijd overleden.

Perry zei dat interviews die hij vorig jaar had met KGB-agenten hem ervan hadden overtuigd dat Rothschild de vijfde man was naast de reeds ontmaskerde Guy Burgess, Donald Maclean, Kim Philby en Anthony Blunt, die allen inmiddels zijn overleden. Perry's boek 'De Vijfde Man' verschijnt op 21 oktober; Britse kranten kwamen afgelopen week met voorpublikaties.

Volgens Perry werd Rothschild - een Brits spion tijdens de Tweede Wereldoorlog - al in 1963 verdacht van spionage, nadat Philby, de derde man, was overgelopen naar de Sovjet-Unie en Blunt gedeeltelijk bekende dat hij voor de KGB spioneerde. Philby was een voormalige spion voor de buitenlandse dienst MI-6. Blunt had gewerkt voor de contraspionagedienst MI5 en werd later kunstadviseur van koningin Elizabeth. In 1979 onthulde de toenmalige premier Thatcher dat Blunt de vierde man was in het spionnengezelschap. De diplomaten Burgess en Maclean waren al in 1951 naar de Sovjet-Unie gevlucht, nadat Philby ze had gewaarschuwd, dat hun ontmaskering nabij was.

Rothschild werd volgens Perry van 1964 tot 1968 elf keer door de Britse contraspionagedienst MI-5 ondervraagd, maar hij wist telkens de aandacht van zich af te leiden door anderen verdacht te maken. Premier Margareth Thatcher had nog in 1986 verklaard, dat er geen bewijzen waren dat Rothschild ooit spion voor de KGB was geweest.

Rothschild was het hoofd van de Britse tak van de bekende bankiersfamilie. Hij was als hoogleraar biologie verbonden aan de universiteit van Cambridge. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een vooraanstaand medewerker van MI-5. Volgens Perry heeft Rothschild ook na zijn vertrek bij de dienst toegang gehad tot belangrijke geheimen van MI-5. Tot in het midden van de jaren zeventig onderhield hij nauwe, vriendschappelijke contacten met verschillende hoofden van dienst van MI-5 en MI-6. (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden