Lopen langs grillige lavaruggen

Boven de wolken op de berghellingen van Tenerife vind je een bizar landschap van gestold vulkaangeweld. De heldere hemel garandeert een sterrenspektakel.

Zwemmen in de oceaan met zicht op een witbepoederde El Teide, een vulkaan van 3718 meter hoog. Het kan bij Puerto de la Cruz in het noorden van Tenerife. Maar lang niet altijd kun je van die besneeuwde bergreus genieten. Dikke wolken blijven tegen de bergen hangen en de met vocht verzadigde passaatwind zorgt steeds weer voor nieuwe aanvoer. Gelukkig voor de badgasten strekt het natuurlijke zonnescherm zich meestal niet tot boven het strand uit. En regenen doet het zelden.

Anne woont op een berghelling bij Puerto de la Cruz op zo'n 900 meter boven de zee. "In de zomer kijk ik mooi uit over een tapijt van wolken, in de winter ligt het wolkendek hoger, dan neem ik de kinderen mee in de auto, rij door de wolken en ga boven met ze wandelen in de zon." Anne is een van de gidsen van het Wandelfestival Tenerife 2016. Vijftien wandelingen zijn uitgekozen. Tochten die steeds een ander gezicht van het eiland laten zien. Een heel mooie is de sterrenwandeling in de Caldera.

Omhoog door de uitgestrekte bananenplantages naar de dennenbossen op de steile hellingen. De Canarische dennen glimmen van de nevel. Ben je eenmaal boven de wolken en uit het nevelbos dan betreed je een okerkleurige steenwoestijn met breed waaierende zwart en bruin gestolde lavastromen die zich als een waterval naar beneden storten. We staan in een gigantisch amfitheater met een doorsnede van 16 bij 9 kilometer, een van de grootste calderas ter wereld. Hoe die krater is ontstaan, lijkt logisch: een enorme vulkaan waarvan de krater verstopt raakte en toen met een daverende knal uit elkaar barstte.

Nee, schudt gids Noukan. Er zijn veel theorieën over het ontstaan van de caldera, maar de laatste tijd is er steeds meer bewijs voor het gelijk van de Spaanse geoloog Telesforo Bravo, afkomstig uit Puerto de la Cruz. Met zijn vinger tekent Noukan in het lavagruis de contouren van Tenerife. In het midden stapelt hij wat stenen op elkaar. "Dat is de vulkaan Las Cañadas, veel ouder en groter dan de Teide." Dan schuift hij een groot deel van het bouwwerk in een vloeiende beweging het eiland af de zee in. De flanken van de vulkaan waren na een mega-uitbarsting 150.000 jaar geleden zo instabiel, dat de zijkant van de berg begon te schuiven en in zee verdween. De aardverschuivingen, er waren er meer, veroorzaakten tsunami's met golven van wel honderd meter hoog. De geschiedenis van uitbarsten en afschuiven - met een mega-tsunami tot gevolg - zal zich vrijwel zeker herhalen. "Maar onze Teide is een stuk kleiner en stabieler", zegt Noukan ter geruststelling.

Geregeld moet Noukan eropuit om een verkleumde strandtoerist van de vulkaan te halen. "Mensen realiseren zich niet dat er hierboven totaal andere omstandigheden zijn dan beneden op het strand. Ze worden overvallen door kou en ijle lucht."

Beginpunt van de sterrenwandeling is het monument ter ere van Telesforo Bravo bij Roques de García op ruim 2000 meter hoogte. De tocht voert langs grillige lavaruggen met vormen die doen denken aan Zwitserse gatenkaas. Heel bijzonder zijn de lavaschoorstenen, de droom voor elke beginnende bergbeklimmer. De klimbeugels in de rotswanden vallen niet op, ze zijn keurig bruin geschilderd, de juiste schutkleur in deze omgeving. Uitgebloeide ossentongen pieken boven een zee van brem. "Omhoog, niet blijven kijken. Het begint al donker te worden."

Noukan wil voor het vallen van duisternis het vlakke deel van de wandeling bereiken. Het late licht strijkt al over de steenwoestijn. De stevige Lucy uit Engeland houdt de moed er in: "Omhoog gaat makkelijker dan omlaag." Ze heeft zich door de korte afstand laten verleiden om mee te lopen, zonder rekening te houden met de ruigheid van het landschap. Dat deze gezellige dame met haar geblondeerde haren het avontuur aandurfde, vond ik geweldig, maar nu voelt ze als een blok aan het been. In gedachte zie ik haar al naar beneden rollen en ergens in de diepte tot stilstand komen. Ze krijgt nordic walking-stokken van een ouder echtpaar. Dat helpt. Lampjes worden om het hoofd gesnoerd, aangeklikt en op het pad gericht.

Voorzichtig zet de groep zich weer in beweging. Af en toe klikken we de lampjes uit en kijken omhoog. Mooi donker is het, geen lichtvervuiling. Om de omstandigheden perfect te houden, is het vliegverkeer aan banden gelegd. Steeds meer sterren laten zich zien. De eenzame heldere Poolster trekt de aandacht. Wie hem niet ziet, wordt er door Noukan met behulp van 'het steelpannetje' heengeleid. We krijgen les in Griekse mythologie en zien de grote jachthond van Orion. Aan het eind van de wandeling staan een paar stevige telescopen in de ijzige kou. De Zeven Zusters zijn met het blote oog zeven sterren, niet meer en niet minder. Maar door de kijker blijken er in de sterrenwolk nog een paar honderd schuil te gaan. "Welke ster is dat?" hoor je steeds weer vragen. Jupiter staat helder aan de hemel met haar opvallende rij manen. Galileo, krijgen we te horen, stelde de beweging van de manen rond Jupiter als model voor de beweging van de aarde rond de zon. Hij verwierp zijn eigen these om aan de brandstapel te ontsnappen. Door de telescoop kleurt Jupiter teleurstellend dof, een beetje als café con leche.

Deelnemers zonder extra kleren staan te klappertanden. Lucy grijpt haar kans. Ze deelt chips en sterke drank uit. Op haar gezicht verschijnt iets van triomf als zij met haar consumpties de ergste kou weet te verdrijven. Commotie ontstaat als een lichtje langs de nachtelijke hemel glijdt. "Een satelliet", roept de sterrenkundige enthousiast en onmiddellijk richt hij een laserstraal op het ruimtevaartuig. Even is het Star Wars in de krater.

undefined

Wandelfestival

Voor sterrenkijken en sterrenwandelen: discoverexperience.com

De vijftien routes van het Wandelfestival kun je vinden op: tenerifewalkingfestival.com/en/hikes

Zie voor openbaar vervoer: titsa.com

Lavaschoorstenen, de droom van iedere beginnende bergbeklimmer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden