Review

Lopen, glibberen, glijden op hun ronde buiken

Mensen kijken graag naar mensen. Vanaf een terras of zo, altijd leuk. Weet je wat nog leuker is? Naar pinguïns kijken. Ze hébben wel iets van mensen, zoals ze rechtop over het ijs schuifelen. In een lange parade, alsof ze met z'n duizenden een stille begrafenisstoet vormen.

De makers van 'March of the Penguins' hebben op Antarctica uitmuntende beelden verzameld van een van de wonderlijkste jaarlijkse rituelen in de natuur. De keizerpinguïns stappen na de 'zomer' massaal op het ijs voor een lange wandeltocht naar de plek waar ze ooit uit hun ei kropen.

Lopend, glibberend, glijdend op hun ronde buiken leggen ze tientallen kilometers af. Eenmaal gearriveerd paren de pinguïns en leggen éen ei. De mannetjes gaan broeden onder erbarmelijke omstandigheden (sneeuwstormen, duister, honger!), terwijl de vrouwtjes teruglopen naar de oceaan, zich dik eten en dan de tocht nóg eens ondernemen om hun jongen te voeden.

Kan dat niet handiger? Op dit soort typische mensengedachten, geen moment opgewassen tegen het koppige instinct van deze dieren, speelt de film feilloos in. Via de voice-over van de Vlaamse komiek Urbanus wordt deze aandoenlijke cyclus met z'n koddige hoofdrolspelers voortdurend in menselijke termen gevat: “min 59 graden? Je zult daar op de bus staan wachten!“

Nogal melig, net als de romantische muziek onder beelden van 'verliefde' pinguïns. Deze sentimentele blik verklaart waarschijnlijk het succes van de film, in Amerika door sommige conservatievelingen opgevat als een parabel over familiewaarden en monogamie. Tot ergernis van de filmmaker, die reageerde: “Het scheidingspercentage bij keizerpinguïns is jaarlijks 90 procent.“

Maar zijn aanpak had best iets soberder gemogen, want o wat zijn de pinguïn-observaties van zichzelf mooi. Bibberende peervormige kuikens, balancerend op de poten van moederpinguïn (aaach). De fascinerende groepsbewegingen, voor een béétje warmte, van de kleumende mannetjes.

Zó vaak vraag je je af waar de camera toch heeft gestaan, dat je na afloop liefst meteen de 'making of' wilt zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden