Loopt Trump aan de leiband van deze keiharde, jonge adviseur?

Stephen Miller. Beeld REUTERS
Stephen Miller.Beeld REUTERS

Stephen Miller heeft in het Witte Huis veel invloed op de president. Misschien wel te veel?

Bas den Hond

"Onder de 45 presidenten die we hebben gehad, vind je niet één andere die aan de leiband liep van een 32-jarige knul."

Een paar uur voordat Democraten en Republikeinen een akkoord bereikten dat de Amerikaanse overheid weer een paar weken laat functioneren, stak tv-presentator en voormalig Republikeins Congreslid Joe Scarborough een tirade af over Donald Trump. Donald Trump luisterde vermoedelijk mee, want de president volgt de politieke opinie-tv op de voet. Het was duidelijk een poging de president persoonlijk te bereiken en te beïnvloeden door in te spelen op zijn eergevoel: laat je niet opnieuw afhouden van een akkoord over immigratie, laat je niets voorschrijven door adviseur Stephen Miller.

Want dat is de indruk die veel politieke journalisten en Congresleden overhielden aan de politieke crisis die de afgelopen week ontstond, en die eindigde met het door de Democraten deels dichtdraaien van de geldkraan voor de overheid.

Trump mag dan niet veel op hebben met latino's en mensen uit Haïti en Afrika - hij noemde landen op dat continent onlangs collectief 'shitholes' - maar hij heeft een zwak plekje voor degenen die alleen maar zonder papieren in de VS wonen omdat hun ouders ze als kind meenamen. Voor die 'Dreamers' wil hij best iets regelen. Maar alle keren dat hij dat de afgelopen maanden zei, of zelfs tot principe-afspraken kwam met Democraten, zoals afgelopen vrijdag, maakte hij na enkele uren of dagen rechtsomkeert. Een aantal van zijn adviseurs hangt een harde lijn aan op het gebied van immigratie. En de hardste lijn is die van Stephen Miller.

Keihard

Miller schreef bijvoorbeeld de redevoering waarmee Trump in 2016 de Republikeinse nominatie accepteerde en waarin hij onder andere zei dat "illegaal over de grens gekomen gezinnen bij tienduizenden worden losgelaten op onze gemeenschappen, zonder te letten op de gevolgen voor de openbare veiligheid en voorzieningen." En na Trumps aantreden als president was het Miller die het Witte Huis er toe bewoog een rapport niet te publiceren waaruit bleek dat de VS per saldo economisch voordeel hebben van de komst van vluchtelingen.

Miller is Joods, de familie van zijn moeder vluchtte begin vorige eeuw voor de pogroms in Wit-Rusland. Evengoed provoceerde hij al op de middelbare school, in de linkse cultuur van Santa Monica in Californië, graag met rechts-nationalistische opvattingen. Hij maakte er bezwaar tegen als leerlingen Spaans spraken en nodigde controversiële rechtse sprekers uit. Hetzelfde deed hij tijdens zijn studietijd op de Duke universiteit, waar hij ook omging met Richard Spencer, nu bekend als een extreem-rechtse activist voor een blank Amerika.

Invloed

Na zijn studie maakte Miller carrière als assistent van politici aan de rechtervleugel van de Republikeinse partij, het laatst van Jeff Sessions, de eerste senator die tijdens de verkiezingen Donald Trump steunde en nu minister van justitie is.

In januari 2016 werd Miller een van de adviseurs van Donald Trump. Die is hem sindsdien steeds meer gaan waarderen. Politiek Washington vraagt zich inmiddels af of die waardering is ontaard in volgzaamheid.

De harde toon die Trump vier maanden geleden aansloeg was ook al terug te voeren op Stephen Miller.

Met Trumps voormalig adviseur Steve Bannon liep de ruzie hoog op, of wil Bannon toch weer op goede voet komen met zijn baas?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden