Loopt christelijk rechts Amerika op zijn laatste benen?

Anti-abortusmars in Washington.

Decennialang vormden rechtse, orthodoxe christenen een van de grootste Amerikaanse stemblokken. Hoe aansprekend zijn hun speerpunten nu nog? De oorlogen tegen abortus en het homo-huwelijk zorgen nauwelijks nog voor vuurwerk, constateert historicus Michael Kazin.

Kazin, die veel publiceerde over landelijke politiek, publiceerde afgelopen zomer nog een studie over linkervleugel van het Amerikaanse spectrum. In het tijdschrift The New Republic buigt hij zich deze week over hun opponenten. Die ondergaan langzaam maar zeker een reeks belangrijke veranderingen, meent hij.

Niet-gelovigen
Allereerst de secularisatie. Volgens de sociologen Robert Putnam en David Campbell rukt die ook op in de Verenigde Staten - uiteraard ten koste van de christelijke politiek. Het aantal niet-gelovige jonge volwassenen (van 18 tot 29 jaar) is nu een keer zo groot als het aantal jonge protestantse evangelicalen.

Dan de kerken. Daar lijken de favoriete thema's van christelijk rechts - een verbod op abortus en de oppositie van het homohuwelijk - steeds minder belangrijk. Voorgangers preken nu vooral over honger en armoede, weet Kazin. Alleen zwarte protestanten buigen zich nog vaak over de klassieke thema's.

Foetusmoordenaars
Ook de publieke opinie is niet langer rechts-christelijk. 'Het overgrote deel van de Amerikanen keurt abortus in de eerste maanden van de zwangerschap goed. Stel dat Romney president wordt. Kleine kans dat hij vrouwen die een abortus hebben ondergaan juridisch laat betitelen als foetusmoordenaars.'

De publieke opinie over homohuwelijken is evenzeer veranderd, meent Kazin. Veel Amerikanen vinden het huwelijk tussen twee gelijke geslachten inmiddels een mensenrecht. Je moet van erg goede huize komen om daar iets aan te doen.

Leiders
Waar zijn ten slotte de bekende, inspirerende en invloedrijke leiders? In de tweede helft van de vorige eeuw waren voorgangers als Jerry Falwell en Pat Robertson bijzonder populair - zowel in de kerkbank als in het stemhok.

Eerder deze week spraken meer dan honderd evangelicale prominenten hun steun uit voor de Republikeinse kandidaat Rick Santorum. Hun signaal heeft volgens Kazin sowieso invloed. Maar hoeveel? Kazin ziet vooral kleine grootheden. 'Slechts enkele kandidaten zijn ook bekend buiten de eigen kring.'

Gedaanteverwisseling
Moet de Bible Belt zich zorgen maken? De Amerikaanse christelijke politiek verandert regelmatig van gedaante, schrijft Kazin geruststellend. Ze verdedigde slavernij en bracht met hetzelfde gemak Martin Luther King voort.

'Maar als christelijke conservatieven nog steeds van plan zijn om onze wereldse cultuur te transformeren tot een nieuw Jeruzalem, moeten ze toch echt op zoek naar nieuwe heilige oorlogen. De oude varianten zijn aan het vergrijzen. Net als hun kruisvaarders.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden