'Loop eens een dagje door de Schilderswijk'

"In Turkije kreeg ik een vals Spaans paspoort. Daarmee vloog ik van Istanbul via Nairobi naar Amsterdam. Ik ben nooit zo bang geweest als tijdens die vlucht - ik sprak geen woord Spaans. Als ik gesnapt en teruggestuurd zou worden, wachtte in Iran gevangenisstraf. Of erger.

Nederlanders kunnen die angst niet begrijpen. Zoiets moet je zelf hebben ervaren. Een vluchteling heeft geen normaal leven. Daar wordt in Nederland, en breder in Europa, weinig rekening mee gehouden. Op Schiphol werd ik direct voor een week in een gevangenis gezet. Mijn eerste indruk was: 'ik ben niet welkom in dit land'. Terwijl ik volgens mij ook een aanwinst kan zijn voor dit land. Om mij heen zie ik vluchtelingenstudenten vaak de beste van hun klas zijn en heel gemotiveerd zijn. Maar vluchtelingen worden in Europa vooral als een probleem gezien. Lastposten. Je doet jezelf als land en continent tekort door zo bang voor vreemdelingen te zijn. Die alom heersende angst is funest. Omdat xenofobe politici een groot electoraat aanspreken, zitten ook de andere politici klem: ze kunnen niet te veel 'toegeven'.

Het klimaat moet veranderen. Een open houding begint met positieve ervaringen. Elke dag loop ik door de Schilderswijk, ik woon in de buurt. Ik heb nog nooit iets ergs meegemaakt. Toch zijn veel mensen in Nederland bang voor die buurt. Laat mensen uit dorpen waar nooit buitenlanders komen eens een dagje door de Schilderswijk lopen."

Pouya Zarchin (27) Beroep: onderzoeksassistent Uit: Iran. Kwam in 2011.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden