Looneis van zes procent voor verbetering gezondheidszorg

ZOETERMEER (ANP) - De vakbonden Abvakabo, CFO/SBG en FHZ eisen dit jaar 6 procent voor verbetering van de CAO in het ziekenhuiswezen. De bonden willen dat de lonen met 3,75 procent stijgen. Daarnaast moet er 0,75 procent worden gereserveerd voor een eindejaarsuitkering. Om het dreigend tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden tegen te gaan is bovendien 200 miljoen gulden (ofwel 1,5 procent van de loonsom) nodig, zo hebben de bonden berekend.

De CAO-Ziekenhuizen geldt voor ongeveer 360 000 werknemers in de algemene en psychiatrische ziekenhuizen, de verpleeghuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en instellingen voor beschermd wonen.

Hoeveel geld de werkgevers overhebben voor de financiering van de arbeisvoorwaarden, is onbekend. Het kabinet zal vrijdag besluiten hoeveel loonruimte er is. Zolang Den Haag weigert met extra geld over de brug te komen, is het onmogelijk een CAO af te sluiten, denkt onderhandelaar A. Wirtz van de Abvakabo. Volgens deze FNV-bond is er geen sprake van vrije CAO-onderhandelingen zolang het kabinet invloed wil hebben op de lonen in de zorgsector. “Als er echt vrije onderhandelingen zouden zijn, heeft dat gevolgen voor de premies voor ziektekosten, is de vrees van het kabinet”, aldus Wirtz. Volgens hem moet het kabinet meer vertrouwen hebben in de werkgevers. “Zij gaan heus niet akkoord met loonsverhogingen van 10 procent, daar hoeft niemand voor te vrezen”.

Vrijheid van onderhandelen is altijd al een lastig begrip geweest in de gezondheidszorg. Officieel moeten de bonden praten met de ziekenhuisdirecties, maar die krijgen hun geld bij de gratie van het kabinet. En zo verplaatst de discussie zich naar Den Haag. Het zou beter zijn als het kabinet zoveel geld beschikbaar zou stellen als nodig is om de werknemers in de zorg dezelfde CAO-verbeteringen te kunnen bieden als het gemiddelde in het bedrijfsleven, vindt Wirtz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden