Loonconflict over Polen in Eemshaven houdt aan

FNV Bondgenoten en bouwbedrijf Remak stonden gisteren opnieuw voor de rechter om een conflict over de salarissen van 800 Poolse werknemers te beslechten. Eind augustus leek er nog een akkoord in de maak, op aandringen van de rechter, maar al vrij snel was er toch weer ruzie in de tent. De Groningse rechtbank doet nu een uitspraak doet op 5 oktober.

Remak is als onderaannemer betrokken bij de bouw van een elektriciteitscentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven. De FNV beweert dat het Poolse installatiebedrijf zich niet aan de Nederlandse cao houdt. Daardoor verdienen monteurs geen 11,50 euro per uur, maar 9 euro inclusief vakantiegeld. Op het bouwterrein in de Eemshaven zijn 800 Polen voor Remak aan het werk.

Volgens de FNV worden afspraken over lonen, arbeidstijdverkorting, avondwerk en vakantietoeslag niet nagekomen door de Polen. Daarbij wordt de Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid (Waga) overschreden.

Het totaal aantal werknemers op op de bouwplaats van de elektriciteitscentrale bedraagt 2200. Volgens de FNV heeft de uitspraak van de rechter ook gevolgen voor andere onderbetaalde, buitenlandse werknemers van op de werkplaats. Hoofdaannemer voor de centrale in de Eemshaven is het bouwbedrijf Alstom.

De advocaat van Remak, Marcin Lewandowski, wil inhoudelijk niet reageren op de kwestie. Hij laat alleen los dat de werknemers 'met respect worden behandeld en dat het bedrijf de uitspraak met vertrouwen tegemoet ziet'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden