Update

'Loon zelfstandige specialist relatief hoog'

Beeld ANP

De inkomens van zelfstandig werkende medisch specialisten zijn in Nederland hoog in vergelijking met andere landen, zelfs nu de omzet van deze artsen sinds 2010 met 20 procent is gedaald. Specialisten die in loondienst werken, zitten qua salaris in de middenmoot. Dat constateert de commissie-Meurs in een rapport dat is gepubliceerd.

De inkomens van zelfstandig werkende medisch specialisten zijn in Nederland hoog in vergelijking met andere landen, zelfs nu de omzet van deze artsen sinds 2010 met 20 procent is gedaald. Specialisten die in loondienst werken, zitten qua salaris in de middenmoot. Dat constateert de commissie-Meurs in een rapport dat woensdag is gepubliceerd.

Pauline Meurs, onder meer hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, keek in opdracht van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) naar de inkomens van medisch specialisten. Dat moest gebeuren omdat in het voorjaar door vijf politieke partijen werd afgesproken om de salarissen van Nederlandse medisch specialisten meer in lijn te brengen met die van hun internationale collega's. Daardoor zou de groei van de zorgkosten in de hand gehouden kunnen worden, was de aanname.

Oplossing
Volgens de commissie-Meurs ligt 'de sleutel voor de oplossing' echter niet alleen bij de specialisten. Om de zorg betaalbaar te houden moet bijvoorbeeld ook worden gekeken naar het leveren van zorg in de buurt, de capaciteit van opleidingen van artsen en naar herschikking van taken, aldus het rapport. Ook vindt de commisie het niet verstandig specialisten te dwingen in loondienst te gaan werken. Wel is het een optie om het zelfstandig werken financieel minder aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld fiscale maatregen te treffen.

Verder stelt de commissie dat het niet wenselijk is om het systeem rond medisch specialistische zorg weer op de schop te nemen. Er is de afgelopen jaren al veel veranderd en bovendien zijn er signalen dat Schippers de goede weg is ingeslagen. De lonen van vrijgevestigde specialisten dalen en er zijn afspraken gemaakt om in de toekomst de kosten verder in de hand te houden.

Experimenten
De commissie raadt aan om te experimenteren met een beloning voor artsen die gezondheidswinst bij hun patiënten boeken. Als niet meer wordt betaald voor de hoeveelheid ingrepen die de specialisten doen, komt de nadruk meer op kwaliteit dan op kwantiteit te liggen. 'Een oude wijsheid in de zorg luidt immers: waar je voor betaalt, daar krijg je veel van', aldus de commissie.

Blij
De Orde van Medisch Specialisten is blij met het rapport van commissie-Meurs naar inkomens in de zorg. 'Het onderzoek schept duidelijkheid over de inkomsten van met name de vrijgevestigde medische specialisten', aldus de Orde.

Zelfstandige specialisten verdienen volgens het rapport gemiddeld 211.000 euro per jaar. Daar moeten ze ook hun arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen van betalen, maar fiscaal hebben zij wel enkele voordelen. Per saldo levert dat een vrijgevestigd specialist een bruto inkomen van 180.000 euro per jaar op.

Voor dat geld zetten relatief weinig specialisten (zowel in loondienst als zelfstandig) wel een 'uitstekende gezondheidzorg' neer, concludeert de Orde uit het rapport. 'Ze werken gemiddeld 55 uur per week, ook in avond- en nachtdiensten', meldt de belangengroep.

VVMS
De Vereniging Vrijgevestigde Medisch Specialisten (VVMS) is in haar nopjes met het rapport van de commissie-Meurs. 'Wij zijn erg blij dat er nu tenminste een realistisch beeld is geschetst van een hoog, maar niet onfatsoenlijk salaris, aldus VVMS-voorzitter Milco Linssen.

'Dit rapport ontkracht namelijk de mythe van de specialist die vier, vijf, zes of zeven ton verdient. Het is hoog, maar marktconform. En als je het mensen op straat vraagt, dan is een medisch specialist hen meer waard dan een minister-president. Daar hoort dan wel een bepaald salaris bij.'

Overigens acht Linssen het waarschijnlijk dat het inkomen van veel buitenlandse specialisten toch nog hoger ligt dan dat van Nederlandse zelfstandigen. 'In de meeste andere landen werken specialisten namelijk op ruime schaal in privéklinieken. Hun inkomsten zijn niet meegerekend in het onderzoek. Daarbij vergeleken is het Nederlandse loon echt niet zo exorbitant.'

Pauline Meurs.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden