Lood in de schoenen

Geef Barend en Van Dorp eens ongelijk dat ze vorige week prompt bereid waren hun excuses aan te bieden en de Hell's angels alsnog presenteerden als een fatsoenlijke motorclub? Zo goed als die exploitanten van al die filmzaaltjes het gelijk ook al hun kant leken te hebben toen zij een film over weer andere engelen ijlings uit de roulatie namen omdat voetbalsupporters hun zaak dreigden te verbouwen. Trouwens, was het niet reuze verstandig van burgemeester Rombouts van Den Bosch dat hij de M-side van zijn favoriete voetbalclub een paar dagen de tijd gaf om de stad grondig op de schop te nemen?

Hun gelijk ligt besloten in de vanzelfsprekende acceptatie van een verschijnsel, dat we vroeger nog regelrechte intimidatie zouden hebben genoemd. Het is inmiddels zo vanzelfsprekend dat je er nauwelijks nog verbaasd van opkijkt een employee van de spoorwegen op de televisie te zien uitleggen dat ze zich rustig moeten laten uitschelden en bespugen. De spoorwegpolitie schakel je pas in als er echt klappen vallen. En eerlijk gezegd heb ik in dit spoormilieu de moed allang opgegeven om mijn stem te verheffen als de zoveelste besmeurde voet naast me op de bank wordt gedeponeerd.

Is het lafheid? Of misschien wel totaal onbegrip? Persoonlijk neig ik tot het laatste. Om je echt op te kunnen winden is een zekere herkenning nodig, maar als het om intimidatie gaat, tekent zich meestal een algehele leegte af in mijn hoofd. Ik begrijp echt niet wat iemand bezielt om een filmzaaltje te willen verbouwen. Laat staan dat ik ooit zou kunnen peilen waarom iemand de behoefte gevoelt om zijn voeten naast een volstrekt vreemde op de bank te willen leggen. Wat mij betreft zijn het mensen van een andere planeet.

Dat neemt niet weg dat optreden soms geboden is. De vraag is alleen, hoe en wanneer? Zo herinner ik me hoe ik een paar jaar geleden met mijn auto in een troep Hell's angels belandde en te dicht in de buurt kwam van één van hun geliefde motoren. Het resultaat was dat de eigenaar prompt op mijn motorkap ging dansen. Ik stapte terstond de auto uit, woedend, maar tegelijkertijd ook de adrenaline dempend met als overweging: de-escaleren. Vaderlijk heb ik de hand op zijn schouder gelegd, en zo informeerde ik beleefd wat hem bezielde en hoe we de schade zouden kunnen regelen?

Maar zelfs die reactie riep bedenkingen op. Mijn vrouw vond mijn optreden te riskant. En kennelijk dacht de politie er ook zo over, want die liet deze Hell's angel gewoon zijn gang gaan. Ik heb zelf getuigen van dit incident bij elkaar moeten sprokkelen, waarna de politie uiteindelijk nog wel bereid bleek een proces-verbaal op te maken. Mij zul je daarom geen laatdunkend woord horen spreken over Barend en Van Dorp. Hooguit vind ik dat ze hun excuses een tikkeltje inventiever hadden kunnen inkleden. Iets in de trant van: we hebben paar stevige heren op bezoek gehad die vinden... Maar zelfs dat niet.

Kijk ik vervolgens naar de autoriteiten, die toch met macht zijn bekleed, dan kan ik een gevoel van treurnis niet onderdrukken. Wat moet een burger wel niet denken als de autoriteiten bij de begrafenis van een Sem Klepper de loper uitleggen voor de Hell's angels? En hoe zou het de bovenste beste brave Bosschenaren zijn vergaan, die moesten toezien hoe hun burgervader het M-sidetuig twee dagen lang ruim baan gaf? GroenLinks daar prees hem voor zijn kalme, bewonderenswaardige de-escarerende optreden. Maar persoonlijk voel ik me toch meer thuis bij zijn partijgenoot, de voorzitter van de CDA-fractie Van Heijningen, die vindt dat de burgemeester op dit punt het nodige heeft uit te leggen.

Intimidatie in welke vorm dan ook mag niet lonend zijn. Zodra dat gebeurt, verspreidt het kwaad zich binnen de kortste keren over de natie als een niet te stuiten inktzwam. Daarom is het beter in een vroeg stadium op te treden, desnoods met lood in de schoenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden