Lonkende letters

De vakantieboeken zijn weer verslonden, nieuw leesvoer dient zich aan. Op welke boeken en evenementen kunnen we ons het komende seizoen verheugen? Uitgeverijen en recensenten blikken vooruit.

JOOST VAN VELZEN

Vraag uitgeverijen naar een selectie van hun kanonnen voor het nieuwe seizoen en ze zijn zowel verheugd als bezorgd. Boeken promoten kunnen ze als de beste, geen probleem. Maar welke laat je afvallen? Kiezen is verliezen. Zeker is in elk geval dat vrijwel alle voorname uitgeverijen uitzien naar hernieuwde ontmoetingen met oude bekenden. Bij de Arbeiderspers zetten ze vol in op de zojuist verschenen roman van Arthur Japin. 'De gevleugelde' is een historische roman over een luchtvaartpionier. De uitgeverij viert het vijftigjarig schrijverschap van Koos van Zomeren met de nieuwe roman 'Alles is begonnen' en een heruitgave van 'Otto's oorlog' (1983). Op non-fictiegebied komt de Arbeiderspers met 'Het Alzheimermysterie' van Wiesje van de Flier en Philip Scheltens. Uitsmijter van de zaak is 'En liefde in mindere mate. Dagboeken 1961-1986' van Doeschka Meijsing dat op z'n vroegst in december verschijnt.

Spannend en nieuw is wel het romandebuut van dichteres Hagar Peeters bij De Bezige Bij, al ontkomen we ook bij de meest prestigieuze literaire uitgeverij van Nederland niet aan de vertrouwde namen en rugnummers. Nummer 6 in dit geval, want 'Kwaadschiks' is het zesde deel van de romanreeks 'De tandeloze tijd' van A.F.Th. van der Heijden. En 'Judas' is de titel van de 'nieuwe grote roman' van Amos Oz.

Nog meer grote namen? Vooruit. Jan Siebelink komt met 'Margje', waarin hij teruggrijpt op 'Knielen op een bed violen'. Nu staat de zoon uit het kwekersgezin centraal. Verder is er een nieuwe Elizabeth Gilbert, een verse Lars Kepler en een nieuwe Tomas Ross in aantocht. Uitgeefcombinatie Prometheus/Bert Bakker speelt uiteraard alle ballen op de nieuwe Connie Palmen én op Jonathan Franzen, die met 'Zuiverheid' weer een klassieker in de dop afleverde. 'Als laatste het hart' is de titel van de nieuwe roman van Margaret Atwood - over ontmoetingen met oude bekenden gesproken. 'De eerste grote, op zichzelf staande roman van Atwood in tien jaar', aldus de uitgever, die daar wel weer de betrekkelijk jongere talenten Saskia de Coster en Wytske Versteeg tegenover stelt.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam ziet vol verwachting uit naar de nieuwe romans van Thomas Verbogt, David Mitchell, Maurits de Bruijn en Cristina Alger. Atlas Contact heeft sterke troeven met onder andere de nieuwe Vonne van der Meer, een nieuwe Stefan Brijs, en 'De kunst is mijn slagveld', de brieven van Nanne Tepper, de getalenteerde schrijver die in 2012 een einde aan zijn leven maakte. 'Het ruisen van de tijd' is de nieuwe roman van de Britse grootheid Julian Barnes en verschijnt in januari, net als de nieuwe roman van Hanna Bervoets, 'Ivanov' geheten. De Vlaming Dimitri Verhulst komt in november met 'Bloedboek', Verhulsts eigen vertelling van de Bijbel. Tot slot verheugt Atlas Contact zich op de roman 'Cinderella' van Michael Bijnens, volgens de uitgeverij 'het beste en bijzonderste debuut dat wij dit jaar uitgeven'.

En dan hebben we pas het topje van de ijsberg gehad.

Wie zich ook fysiek wil onderdompelen in al die lonkende letters, moet morgen naar Zwolle, waar Manuscripta wordt gehouden. Met het reizende evenement doet de boekenbranche elk jaar een andere stad aan om het nieuwe seizoen in te luiden.

Manuscripta maakt dit jaar onderdeel uit van het Stadsfestival Zwolle, een meerdaags festival met muziek, theater en film. Leesliefhebbers kunnen op verschillende plekken in het oude centrum van Zwolle bekende schrijvers en dichters zien optreden. Zo zijn Jan Siebelink en Joke van Leeuwen aanwezig en wordt het populaire fenomeen 'de voetbalbio' vertegenwoordigd door Michel van Egmond (hij van 'Kieft' en 'Gijp') en de schrijfster en politicologe Iris Koppe, die in het leven dook van de Oekraïense voetballer Levchenko.

Verder worden er schrijfworkshops gegeven, er is een cursus boekmaken en is er de uitreiking van de Europese Literatuurprijs aan de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar vertaalster Elly Schippers. Het evenement sluit af met een uitverkiezing waar toch vooral door de incrowd reuze benieuwd naar zal zijn: Wie wordt de Beste Boekverkoper van het Jaar?

Manuscripta. Morgen van 12 tot 18 uur in de binnenstad van Zwolle.

undefined

JANN RUYTERS

Anne Enright 'Het groene pad'

De Ierse Enright schrijft over een kerstfeest rond een onmogelijke moeder. Genomineerd voor de Man Booker Prize.

Arie Storm 'Het laatste testament van Frans Kellendonk'

Altijd lekker vilein Arie Storm, benieuwd hoe hij schrijft over een schrijver die hij zeer waardeert.

Kamel Daoud 'Moussa of de dood van een Arabier'

Nieuwe blik op 'De vreemdeling' van Camus vanuit Algerijns perspectief. Winnaar Prix Goncourt du Premier Roman.

Max de Jong 'Dagboek'

Nooit van gehoord, maar wordt spannend aangeprezen door Van Oorschot als een van de drie grote monumenten van onze eeuw naast 'De Avonden' en 'Bij nader inzien'.

Elizabeth Harrower 'De Wachttoren'

Voor het eerst vertaalde klassieker van 'Australische F. Scott Fitzgerald' over een wreed, onderdrukkend huwelijk.

Elfie Tromp 'Underdog'

Tromp schreef eerder aanstekelijke non-fictie over haar hondengekke familie. Benieuwd wat ze met dit thema doet in haar debuutroman.

undefined

JULIE PHILLIPS

Julian Barnes 'Het ruisen van de tijd'

Fictionele biografie van de componist Sjostakovitsj, die onder Stalins dictatuur muziek bleef maken.

Patti Smith 'M-Train'

Tweede deel van haar bekroonde memoires.

Petina Gappah 'Het boek van Memory'

Eerste roman, vol spanning en grote thema's, van veelbelovende Zimbabwaanse schrijfster.

John Irving 'Avenue van de mysteriën'

Zijn veertiende roman komt eraan.

Vladimir Nabokov 'Brieven aan Véra'

Intiem portret van een huwelijk en creatief partnerschap.

Laurence Sterne 'Het leven en de opvattingen van de heer Tristram Shandy'

Heerlijk absurdistische satire, opnieuw vertaald. De Monty Python van de 18de eeuw.

undefined

JAAP GOEDEGEBUURE

Arie Storm 'Het laatste testament van Frans Kellendonk'

Roman van de auteur die lange tijd Kellendonks gedoodverfde biograaf was

Thomas Hardy 'Ver weg van het stadsgewoel'

Negentiende-eeuwse klassieker uit de Engelse literatuur, nu eindelijk vertaald

'De kunst is mijn slagveld', de brieven van Nanne Tepper

Egodocument van een groot, maar helaas gefnuikt talent

Hanna Bervoets 'Ivanov'

Nieuwe roman van een van de spraakmakendste jonge schrijvers

A.F.Th. van der Heijden 'Kwaadschiks'

Nieuw deel in de legendarische cyclus 'De tandeloze tijd'

Wytske Versteeg 'Quarantaine'

Wat goed is, komt snel. Geldt dat ook voor Versteegs derde roman?

Tips van onze literair recensenten

undefined

ROB SCHOUTEN

Botho Strauss 'Herkomst'

Memoires van een schrijver die jarenlang bovenaan mijn lijstje stond vanwege zijn indringende losers- roman 'Opdracht'.

Karl Ove Knausgard 'Vrouw'

Laatste deel van de autobiografische romancyclus. Knausgard behoort, samen met Sandro Veronesi, voor mij tot de jongste lichting pan-Europese schrijvers; ze schrijven in plaatselijke (respectievelijk Noorse en Italiaanse) decors over de westerse mens van nu.

A.F.Th. Van der Heijden 'Kwaadschiks'

Zoveelste deel van 'De tandeloze tijd', die ondanks alles maar doorknaagt. Van der Heijden is niet alleen onze grootste chroniqueur van deze tijd maar ook een volbloed lyricus.

Isa Hoes 'Gedichten die vrouwen aan het huilen maken'

Dat wil ik dan wel eens weten. Ik hoop niet dat ik er zelf in sta.

Tonnus Oosterhoff 'Op de rok van het universum'

Iets over een dierenarts, geen flauw idee hoe of wat, maar alles wat Oosterhoff maakt heeft mijn belangstelling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden