Longkankerpatiënten vrezen verlies chemovergoeding

UTRECHT (ANP) - Longkankerpatiënten zijn bang voor het verlies van de vergoeding van drie van de vier op dit moment beschikbare medicijnen voor chemotherapie tegen niet-kleincellig longkanker.

Het college dat bepaalt of dure medicijnen voor vergoeding in aanmerking komen (CTG/ZAio) buigt zich maandag over een voorstel alleen nog maar het relatief goedkope Navelbine te vergoeden.

Het voorstel komt van de zorgverzekeraars. Die stellen op basis van het oordeel van het adviescollege CVZ dat Navelbine uitwisselbaar is met de chemotherapieën Gemzar, Taxol en Taxotere. Maar volgens de patiëntenorganisaties klopt dit niet. Voorzitter Kees van Bezooijen van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) stelt dat de middelen verschillende farmaceutische samenstellingen hebben.

Steun van specialisten

Van Bezooijen noemt het plan onaanvaardbaar en zegt daarin te worden gesteund door specialisten. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is tegen. Het schrappen van de vergoeding zou betekenen dat longartsen niet meer in staat zijn de medicijnen af te wisselen of combinaties toe te dienen. Van Bezooijen noemt het een bedreiging van de kwaliteit van de zorg om louter financiële redenen.

In het plan staat dat het schrappen een besparing van tussen de 9 en 12 miljoen euro zou kunnen opleveren, vertelt Van Bezooijen. Maar dan houden de verzekeraars volgens hem geen rekening met de baten van de behandelingen. Het gaat om de kwaliteit van leven. Dat is niet in geld uit te drukken, maar een langere deelname aan het arbeidsproces wel, stelt de voorzitter.

De patiëntenorganisaties hebben het bestuur van het CTG/ZAio opgeroepen zijn besluit uit te stellen en eerst met patiëntenorganisaties en de beroepsvereniging van longartsen en oncologen te praten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden