Longkanker haalt borstkanker in als meest dodelijke kankervorm voor vrouwen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Nog voor het einde van dit decennium is longkanker de dodelijkste vorm van kanker voor vrouwen in Europa. Nu staat borstkanker nog bovenaan de lijst. Alvleesklierkanker en longkanker zijn de enige vormen van de ziekte die het aantal sterfgevallen door kanker onder vrouwen doen stijgen.

Leon van Wijk

Dat blijkt uit onderzoek van epidemioloog Matteo Malvezzi van de Universiteit van Milaan en zijn collega's. Ze baseren hun conclusies op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie.

Steeds minder mensen met kanker overlijden aan de aandoening. Het aantal sterfgevallen nam de afgelopen 25 jaar met 26 procent af voor mannen en met 20 procent voor vrouwen. Alleen voor longkanker (onder vrouwen) en alvleesklierkanker (bij mannen en vrouwen) neemt het sterftecijfer toe.

Bij longkanker heeft dit te maken met het feit dat vrouwen in de jaren zestig en zeventig op grote schaal begonnen met roken. Dezelfde vrouwen zijn nu tussen de 60 en 70 jaar, de leeftijd waarop de ontwikkeling van longkanker het meest waarschijnlijk is. Dit jaar overlijden naar verwachting 9 procent meer vrouwen aan longkanker dan vorig jaar. Van de borstkankerpatiëntes sterft naar verwachting juist 8 procent minder dan in 2013. Onder mannen is longkanker al de meest dodelijke vorm van de ziekte.

Overlevingskans alvleesklierkanker het laagst
Het aantal sterfgevallen door alvleesklierkanker blijft toenemen doordat de ziekte weinig symptomen heeft; de aandoening wordt vaak pas opgemerkt als behandeling geen nut meer heeft. Slechts 5 procent van de mensen met alvleesklierkanker leeft langer dan vijf jaar na de diagnose. Dat is minder dan bij de 21 andere meest voorkomende vormen van kanker.

Roken is al jaren de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door kanker. In het geval van alvleesklierkanker is ongeveer een derde van de sterfgevallen het gevolg van tabakgebruik. Europeanen zijn de afgelopen jaren minder gaan roken, maar toch blijft het aantal doden door de alvleesklieraandoening toenemen.

"We weten niet hoe dat komt", zegt onderzoeker Carlo La Vecchia tegen The Independent. "Naast roken zijn diabetes, obesitas en overmatig alcoholgebruik oorzaken van alvleesklierkanker, maar samen met roken verklaren ze nog geen 40 procent van de sterfgevallen." Bij twee derde van de patiënten staan de onderzoekers voor een raadsel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden