Longkanker eist meeste slachtoffers

Een man laat zich onderzoeken op huidkanker, archieffoto. Beeld Anp
Een man laat zich onderzoeken op huidkanker, archieffoto.Beeld Anp

Vorige week stond in Trouw een opgetekend gesprek: 

"Dag meneer, wij zoeken donateurs voor Kinderen met Kanker, binnenkort is het weer Wereldkankerdag."

"Ik weet er alles van, ik heb het zelf ook."

"Wat naar voor u meneer, maar weet u dat het voor kinderen vier maal zo erg is?!"

Zo'n 105.000 Nederlanders kregen vorig jaar de diagnose kanker, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Op Wereldkankerdag wordt geprobeerd het bewustzijn voor kanker te vergroten. Want de groei van de nieuwe gevallen neemt af, toch is nog veel onduidelijk, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Kanker in drie grafieken.

Doden door kanker
Vorig jaar kwamen er 105.000 Nederlandse patiënten bij, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal in 1990, toen nog 58.000 nieuwe patiënten werden geregistreerd. Wel gaat de stijging de laatste jaren veel langzamer.

De verwachting is dat het aantal jaarlijkse kankerpatiënten nog gaat oplopen. Schattingen gaan uit van ruim 120.000 patiënten in 2020.

De diagnose betekent niet meteen dat een persoon overlijdt, maar toch sterft jaarlijks twee derde van de patiënten aan de ziekte. Daarbij is een iets groter percentage man.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Dodelijkste vormen van kanker
Op basis van bovenstaande grafiek is het duidelijk: longkanker is verreweg de dodelijkste vorm van kanker. Jaarlijks sterven meer dan 10.000 mensen aan uitzaaingen in long of luchtpijp. Dat komt neer op een op de vier patiënten.

Opvallend is het grote aantal kankerpatiënten dat overlijdt als gevolg van vormen van kanker die niet in te delen zijn in een vaste categorie. Vaak gaat het om mensen bij wie de 'primaire tumor' niet wordt gedetecteerd. Volgens het IKNL is deze groep het meest kwetsbaar. "De helft van de patiënten overlijdt binnen twee maanden en de overleving na een jaar is nog geen 20 procent."

Toch is longkanker niet de meest voorkomende vorm van de ziekte. De meeste mensen hebben darmkanker, gevolgd door huidkanker en borstkanker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden