Lonen blijven achter bij wensen FNV: ‘Werkgevers blijven op de rem trappen’

Buschauffeurs in het streekvervoer staken dit jaar voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden.Beeld ANP

Onlangs afgesloten cao’s kenden een fikse loonstijging. Maar de 3,5 procent erbij waar FNV voor pleit, haalt de vakbond nergens.

“Het geld klotst niet meer tegen de plinten maar inmiddels over de lambrisering.” Dat zegt Petra Bolster van FNV Metaal over de sector waarin zij met werkgevers onderhandelt. De significante loonstijging van 3,5 procent per jaar waar FNV voor pleit, zien winstgevende bedrijven als Daf, Siemens en Scania niet zitten. En dus komen er acties bij bedrijven in de metaalsector. Dat begint vandaag bij vliegtuigbouwer Fokker.

De impasse tussen bonden en werkgevers in de metaalsector staat symbool voor de situatie waar FNV zich in bevindt. De vakbond heeft moeite om in onderhandelingen flinke loonstijgingen uit het vuur te slepen en de schuld daarvoor ligt volgens de vakbond bij werkgevers. “Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en een flinke economische groei willen werkgevers niet investeren in hun personeel”, zegt Zakaria Boufangacha op het jaarlijkse cao-evaluatiemoment van FNV, dat toevallig valt op dezelfde dag als de eerste actie in de metaalsector.

Zwart op wit

De eis van FNV is volgens Boufangacha helder: 3,5 procent loongroei per jaar. De vakbondsbestuurder vindt de looneis billijk gezien de lage loongroei waar Nederlandse werknemers het in de nadagen van de crisis mee moesten doen. Maar het lukt de vakbond niet die looneis zwart op wit te krijgen. Sinds december sloot FNV 105 cao’s af waarin de gemiddelde loonstijging op 2,4 procent uitkwam.

Dat FNV toch akkoord gaat met lagere loonstijgingen dan dat ze eist, is volgens Boufangacha geen zwaktebod van de bond. “Daar gaat een grondige afweging aan vooraf en uiteindelijk beslissen onze leden, de mensen op de werkvloer. Soms kan een lagere loonstijging ook een mooi resultaat zijn, bijvoorbeeld samen met mooie afspraken op een vlak als flexibilisering.”

De vakbondsbestuurder wil benadrukken dat er wel sprake is van een groei. Vorig jaar lag de gemiddelde loonstijging namelijk 0,7 procent lager. Daarnaast bevatten cao’s die zonder de FNV zijn afgesloten een gemiddelde loonstijging van bijna een procent minder.

Jumbo

Daarmee wil Boufangacha eigenlijk zeggen: de rol van een vakbond als FNV is anno 2018 echt nog niet uitgespeeld. Die kritiek kreeg de bond, bijvoorbeeld toen supermarktketen Jumbo de vakbonden volledig buitenspel zette. Een grote meerderheid van werknemers in distributiecentra ging in mei akkoord met een eigen arbeidsvoorwaardenregeling en ruilde daar de huidige cao voor in. Volgens FNV is de regeling eenzijdig opgelegd door de Jumbo-top en was het voor de vele uitzendkrachten in distributiecentra ‘slikken of stikken.’

De energie die werd gestopt in stakingen na mislukte onderhandelingen met Jumbo bleek achteraf verspild. Toch meent FNV dat acties zin hebben. “Ik denk dat mensen op de werkvloer echt wel weer in actie willen komen als ze merken dat hun arbeidsvoorwaarden blijven verslechteren”, zegt Boufangacha. De bestuurder neemt als voorbeeld de bouw waar na veel onderhandelingen en ook stakingen een verbeterde cao werd getekend.

De vakbond kan zijn nut de komende periode bewijzen nu er stakingen komen in de sector metaal, waarin 150.000 mensen werken. De actie bij Fokker wordt vrijdag opgevolgd door een 24-uursstaking bij vrachtwagenbouwer Daf in Eindhoven. “Dit is slechts het begin als de werkgevers niet tegemoetkomen aan de eisen uit ons ultimatum”, zegt FNV-bestuurder Bolster alvast strijdvaardig.

Lees ook:

Lonen groeien minder hard dan de economie
De economie groeit sterk, maar werknemers profiteren daar nog niet van.

Komt Nederland in 2018 stakend tot stilstand?
Wordt dit het jaar van de stakingen? Of overwegen werkgevers serieus het personeel meer te betalen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden