Londense taxi wordt ruimteschip

HENNY DE LANGE

Het ziet eruit als een ruimtevaartuig, dit kleurrijke kunstwerk van de Duitse kunstenaar John Bock (1965). Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kreeg deze installatie van bijna acht meter hoog en vier meter breed cadeau van kunstverzamelaar Bert Kreuk. Het werk was sinds 2012 in bruikleen, nadat het in 2011 te zien was in Boijmans op de tentoonstelling 'Nieuwe energie in design en kunst'.

De basis van dit werk is het chassis van een Londense taxi. Bock bouwde dat om tot deze rijdende sculptuur met verschillende capsules die als satellieten in de ruimte zweven. In elke capsule is een andere 'onderneming' gevestigd ¿ een kroeg, een winkel, een noodlerestaurant. Daardoor ontstaat volgens de kunstenaar, die bekend is van zijn surrealistische installaties, een soort utopische 'plug-in-stad'. Het werk verbeeldt volgens Bock op absurdistische wijze 'de strijd van de mens om te overleven in een snel veranderende wereld'.

Hij maakte de installatie, getiteld 'Curve-Auto', speciaal voor The Curve, de tentoonstellingsruimte van The Barbican Centre, een groot cultuurcentrum in Londen.

Kunstverzamelaar Bert Kreuk geeft vaker grote kunstwerken in langdurig bruikleen aan musea. Zo kreeg Boijmans eerder al het gigantische bronzen paasei van Jeff Koons, dat als blikvanger fungeert in de entreehal van het museum. Volgens Kreuk wist hij bij de aankoop van Curve-Auto al dat dit werk alleen al vanwege zijn afmetingen in een museum thuishoort. Maar musea kunnen dit soort aanwinsten vaak niet meer betalen. "Hoe langer ik kunst verzamel, des te meer ik besef dat het juist fijn is om mijn werken te delen met een museum waar het perfect past", aldus Bert Kreuk.

De 'perfecte' ruimte om dit werk permanent te laten zien, heeft Boijmans op dit moment nog niet. Het is de bedoeling dat de installatie een vaste plek krijgt in het nieuwe Collectiegebouw, dat naar verwachting in 2017 wordt geopend.

Boijmans wil dit openbare depot in het Museumpark realiseren, naast het bestaande museumgebouw. Tegen dit plan zijn bezwaren gerezen bij omwonenden en aangrenzende musea. Ze willen het park groen houden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden